Přímé modré odkazy na recepty jistě usnadní jejich vyhledávání, protože jednotlivé recepty jsou umístěny v různých kapitolách (kategoriích).
Před samotným oslavováním konce roku je dobré se dobře najíst (sváteční pozdní oběd nebo včasná večeře). V tento den jistě nebudeme na surovinách šetřit a jistě si dovolíme pokrm z kvalitního masa. Doporučujeme hovězí nebo zvěřinu, protože vepřového (ovarové koleno po půlnoci) či uzeného (jako doplněk k čočce na Nový rok) bude dost. Naším tipem může být pořádný „Beefsteak“ či „Medailonky z dančí kýty v citrusové marinádě„.
K silvestrovskému občerstvení (potažmo k tomuto ročnímu období) je výborná volba využití pokrmů v aspiku. Například „Křenové šunkové rolky v aspiku“ nebo „Ruské vejce v aspiku„.
Česká specialita v podobě jednohubek a chlebíčků nesmí při silvestrovské oslavě chybět. I v tomto případě naše hosty nadchne hlavně domácí příprava (nebudeme nikoho urážet kupovanými chlebíčky, svou prací a kreativitou uctíme návštěvu daleko více).
Máme několik tipů na pomazání těchto výrobků: „Pomazánka z ančoviček na jednohubky„, „Česneková pomazánka s majonézou„, „Celerová pomazánka (chlebíčková) s jablky a bazalkou“ nebo „Bramborový salát jemný majonézový (chlebíčkový)„.
Prvním pokrmem k uvítání nového roku (podle jistých starých zvyklostí) by mělo být „Novoroční ovarové koleno„ z prasátka. Komu ovar nevoní, můžeme ještě tuto tradici zdokonalit pečením podle našeho receptu na „Marinované vepřové koleno s vejmrdou„.
Podávání čočky v první den nového roku je více než symbolické. Abychom měli v nadcházejícím roce dostatek peněz alespoň na základní potřeby života, musíme na Nový rok pozřít alespoň sousto pokrmu obsahující čočku (která svojí strukturou připomíná penízky).
Čočka je velice zdravá luštěnina, a bohužel v některých časech u nás hodně nedoceněná. Zapomeňme na nevzhledné „šlichty“ v podobě šedé čočky na kyselo (s octem) z let totality. Dnes máme možnost výběru kvalitních druhů čočky a s tím i bezbřehé možnosti její přípravy. Je velice těžké vrátit oblibu této luštěniny mezi naší (starší ) generaci. Budiž k tomu nápomocen třeba Nový rok, kdy čočku můžeme zakomponovat do rozličných pokrmů tak, abychom dostáli letité pranostiky.
Tři mouchy jednou ranou zabijeme, pokud si na Nový rok uvaříme „Čočkovou polévku s pikantní klobásou a bramborami„. Využijeme vývar z ovarového kolena, dostojíme tradici a našim žaludkům po silvestrovských oslavách uděláme dobře.
„Čočka na kyselo se sázeným vejcem“ je tradiční pokrm, vhodný především pro ty, co maso nemusí. Příprava je však velice choulostivá a specifická. Je důležité abychom zdůraznili správný postup v našem receptu, abychom se vyvarovali zmíněnému gastronomickému paskvilu.
Lahodnou variantou pro konzumaci čočky v první den roku jsou bezpochyby čočkové saláty. Náš recept na „Barevný čočkový salát s fazolovými lusky a olivami“ je vhodný k přímé konzumaci i jako příloha k masu.
„Novoroční čočka v aspiku“ je náš originální recept. Zakrojením do tohoto předem připraveného dortu s čočkou splníte veškerá pranostická kritéria a pochutnáte si…
Co dodat?
Čočka v různých úpravách se vždy velmi snoubí s uzeným masem. Proto na závěr roku přidáváme ještě jeden recept: „Zauzená kotleta pečená na cibuli„.
Všem lidem přejeme do celého nového roku jen to nejlepší, hlavně mír a zdraví.
Nejnovější komentáře