V našem kalendáři je vlastní jméno „Silvestr“ umístěno na posledním místě roku. Svátek tak slaví všichni Silvestrové, uživatelé tohoto jména, ale i celé národy, jakožto rozloučení se s končícím rokem. Po přehoupnutí se silvestrovské půlnoci máme rázem „Nový rok“. Pokrmy, které připravujeme pro tento čas v našich domácích kuchyních se tak v tento krátký čas velmi prolínají (alespoň co se přípravy týká). Některé speciality si můžeme připravit s mírným předstihem, jiné zhotovujeme přímo v daný čas.
Někdo si přelom roku odjíždí užít třeba na hory, kde má o vše postaráno, někdo dá přednost silvestrovskému veselí v některém městském podniku. My se ale nacházíme u nás doma, v naší kuchyni a předkládáme gurmánské tipy pro nás, svou rodinu i pozvané přátele tak, abychom dostáli perfektního pohoštění i lidovým obyčejům (čočka symbolizuje penízky a pokrmy z pernaté zvěře jsou nás na Nový rok nepřípustné – ulítlo by nám štěstí).

Přímé modré odkazy na recepty jistě usnadní jejich vyhledávání, protože jednotlivé recepty jsou umístěny v různých kapitolách (kategoriích).

Před samotným oslavováním konce roku je dobré se dobře najíst (sváteční pozdní oběd nebo včasná večeře). V tento den jistě nebudeme na surovinách šetřit a jistě si dovolíme pokrm z kvalitního masa. Doporučujeme hovězí nebo zvěřinu, protože vepřového (ovarové koleno po půlnoci) či uzeného (jako doplněk k čočce na Nový rok) bude dost. Naším tipem může být pořádný „Beefsteak“ či „Medailonky z dančí kýty v citrusové marinádě„. 

K silvestrovskému občerstvení (potažmo k tomuto ročnímu období) je výborná volba využití pokrmů v aspiku. Například „Křenové šunkové rolky v aspiku“ nebo „Ruské vejce v aspiku„.

Česká specialita v podobě jednohubek a chlebíčků nesmí při silvestrovské oslavě chybět. I v tomto případě naše hosty nadchne hlavně domácí příprava (nebudeme nikoho urážet kupovanými chlebíčky, svou prací a kreativitou uctíme návštěvu daleko více).
Máme několik tipů na pomazání těchto výrobků: „Pomazánka z ančoviček na jednohubky„, „Česneková pomazánka s majonézou„, „Celerová pomazánka (chlebíčková) s jablky a bazalkou“ nebo „Bramborový salát jemný majonézový (chlebíčkový)„.

Prvním pokrmem k uvítání nového roku (podle jistých starých zvyklostí) by mělo být Novoroční ovarové koleno z prasátka. Komu ovar nevoní, můžeme ještě tuto tradici zdokonalit pečením podle našeho receptu na „Marinované vepřové koleno s vejmrdou„.

Podávání čočky v první den nového roku je více než symbolické. Abychom měli v nadcházejícím roce dostatek peněz alespoň na základní potřeby života, musíme na Nový rok pozřít alespoň sousto pokrmu obsahující čočku (která svojí strukturou připomíná penízky).

Čočka je velice zdravá luštěnina, a bohužel v některých časech u nás hodně nedoceněná. Zapomeňme na nevzhledné „šlichty“ v podobě šedé čočky na kyselo (s octem) z let totality. Dnes máme možnost výběru kvalitních druhů čočky a s tím i bezbřehé možnosti její přípravy. Je velice těžké vrátit oblibu této luštěniny mezi naší (starší ) generaci. Budiž k tomu  nápomocen třeba Nový rok, kdy čočku můžeme zakomponovat do rozličných pokrmů tak, abychom dostáli letité pranostiky.

Tři mouchy jednou ranou zabijeme, pokud si na Nový rok uvaříme „Čočkovou polévku s pikantní klobásou a bramborami„. Využijeme vývar z ovarového kolena, dostojíme tradici a našim žaludkům po silvestrovských oslavách uděláme dobře.

Čočka na kyselo se sázeným vejcem“ je tradiční pokrm, vhodný především pro ty, co maso nemusí. Příprava je však velice choulostivá a specifická. Je důležité abychom zdůraznili správný postup v našem receptu, abychom se vyvarovali zmíněnému gastronomickému paskvilu.

Lahodnou variantou pro konzumaci čočky v první den roku jsou bezpochyby čočkové saláty. Náš recept na „Barevný čočkový salát s fazolovými lusky a olivami“ je vhodný k přímé konzumaci i jako příloha k masu.

Novoroční čočka v aspiku“ je náš originální recept. Zakrojením do tohoto předem připraveného dortu s čočkou splníte veškerá pranostická kritéria a pochutnáte si…

Co dodat?
Čočka v různých úpravách se vždy velmi snoubí s uzeným masem. Proto na závěr roku přidáváme ještě jeden recept: „Zauzená kotleta pečená na cibuli„.

Všem lidem přejeme do celého nového roku jen to nejlepší, hlavně mír a zdraví.

Jarda a Hanka
error: Kopírování obsahu je zakázané