Pomazánka z ančoviček na jednohubky

Sardel obecná (Engraulis encrasicolus) je mořská rybka známá pod názvem ančovička.
Tyto drobné rybky se nakládají do rostlinného oleje a soli. Z ančoviček se též vyrábí sardelová pasta. Pro svou slanou chuť se sardelky v kuchyni využívají často jako ochucovadlo.
K výrobě pikantní pomazánky na jednohubky jsou ančovičky jako stvořené…

Suroviny:

  • Ančovičky v olivovém oleji
    1 plechovka (46g)
  • Tvaroh měkký tučný
    (může být z vaničky) 120g
  • Šalotka 2 malé
  • Hořčice plnotučná 1 lžička
  • Olivový olej 1 lžička
  • Pepř barevný čerstvě mletý
  • Sušené mleté (drcené) chilli papričky
  • Pažitka 1 hrst nakrájené

Postup:

Oloupanou šalotku nakrájíme na tenká půlkolečka.
Pažitku pokrájíme nepříliš najemno.

Do misky vložíme filátka ančoviček i s veškerým olejem. Rybičky vidličkou co nejvíce rozmačkáme (v žádném případě nepoužíváme jakýkoliv mixer).
Přidáme půl lžičky plnotučné hořčice a přihodíme šalotku a pažitku (část si ponecháme na zdobení). Přimícháme měkký tvaroh, pikantnost dodáme čerstvě mletým barevným pepřem a mletými chilli papričkami. Žádná sůl není při dochucování potřeba (ančovičky jsou dost slané). Pomazánku promícháme. Dle potřeby můžeme přidat trošku olivového oleje, který dodá pomazánce hladkou glazuru.

Podáváme na jednohubky. Na kolečka pokrájené rohlíky (nebo jiné bílé pečivo) je nejlepší potřené olivovým olejem z obou stran krátce (dozlatova) rozpéci pod grilem v troubě. Zdobíme šalotkou a pažitkou.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané