Existuje mnoho přídomků k naší národní kuchyni. Jsme národ polévkový, omáčkový, houbový, grilovací, buchtový, bábovkový, štrúdlový i koláčový. Jedinečná charakteristika a výjimečnost české a moravské kuchyně však spočívá v přílohách. Různé druhy příloh, které dokážeme vhodným způsobem kombinovat a tím doplňovat nepřeberné množství specialit tuzemských i světových, nás oprávněně staví na světovou špici v tomto gastronomickém odvětví.

Používání příloh je u nás dlouholetá tradice. Místo toho, aby se v časech kdy maso bylo pro nižší vrstvy luxusem hospodyňky omezily na dny zcela bezmasé a maso podávaly pouze ve dny sváteční, raději zvolily menší porce masa doplněné větším množstvím přílohy, čímž mohl být v rodině masitý pokrm na talíři téměř každý den. Aby se to nepřejedlo, tak se přílohy různě obměňovali či zdvojovali. Jasný příklad je v našich specialitách – vepřo, knedlo, zelo – nemusí se jednat pouze o vepřové a i hlavní a druhá příloha může být úplně jiná.

Tento odkaz našich předků využíváme dodnes a tím se naše kuchyně odlišuje od ostatních světových gastronomií. V dobách hojnosti máme i v případě příloh volnější ruku a možnosti při jejich přípravě jsou bezbřehé, avšak porce masa se zvyšují a přílohy někdy bývají po světovém vzoru jen sporadické. Nikdy však nezapomínáme na naše tradiční recepty, snad jen s rozdílem, že co se v dobách minulých podávalo jako hlavní chod dnes používáme jako přílohu…

Samostatná kapitola (na webu ji nazýváme též kategorie) „Přílohy“ by jistě neměla chybět v žádné větší české kuchařské knize. A na webových kulinářských stránkách už vůbec ne. Proč? No přeci k různým specialitám rádi přílohy měníme a obměňujeme, dokonce zdvojujeme a různě kombinujeme. Takže se nám tato kapitola zásadně musela rozrůst do mnoha desítek receptů. Vytvořili jsme i podkapitolu „Domácí pečivo„.

Tyto kulinářské stránky z domácí kuchyně jsme spouštěly začátkem listopadu roku 2022 (viz. aktualita z té doby). Počátečních cca dvě stovky receptů jsme průběžně doplňovaly o další a další předpřipravené recepty (vyšší stovky podrobně psaných receptů). Přidáním mnoha receptů (nakonec příloh) jsme vyčerpaly zásobu několika let připravovaných, servírovaných, nafocených a napsaných receptů z naší domácí kuchyně. To však zdaleka neznamená, že se nemůžete těšit na další kulinářské počínání „S Vlkem za plotnou„.

O dalším, již probíhajícím i připravovaným zkvalitňování webu budeme informovat zde v aktualitách, takže je i nadále sledujte…

error: Kopírování obsahu je zakázané