Mladé čerstvé bylinky provázejí náš velikonoční jídelníček po celou dobu svátků (samozřejmě kromě sladkých pokrmů). Jistě s nimi nešetříme nejen pro chuť, ale i pro barevné osvěžení, které ke svátkům jara patří.
„Skopová kýta na majoránce“ s použitím čerstvé bylinky se jistě nikterak nevzdaluje od pokrmu vhodného k tonuto období, stejně tak, jako „Skopové maso na česneku“ , zvláště doplníme-li jej přílohou z mladého špenátu. Sváteční punc dodáme jistě některým receptem z masa jehněčího, např.: „Jehněčí kýta na tymiánu s bramborami, zeleninou a feta sýrem“ nebo „Roláda z jehněčí kýty s římským kmínem a listovým špenátem“ . V období velikonočních svátků můžeme mít i čas na jehněčí předem marinované, například „Marinovaná jehněčí žebra pečená na černém pivě, salát z kysaného zelí s římským kmínem“ či „Jehněčí krk v česnekovo-tymiánové marinádě pečený na červeném víně“ .
Náš dvojitý recept „Velikonoční sekaná / Pštrosí vejce“ je ideální možností zakomponovat čtyři hlavní velikonoční suroviny do jednoho pokrmu (pouze s obměnou použitého masa v našem receptu). Viditelná struktura celých vařených vajec je patrná v obou variantách receptu, ale těžko budeme čekat na vykoledovaná vejce, protože tuto vynikající sekanou si jistě dopřejeme již během volna o velikonočních svátcích.
Vejce představuje symbol nového znovuzrození. Je zastoupeno snad ve všech tradičních velikonočních pokrmech. Na „Velikonoční pondělí“ dle každoroční letité tradice probíhá koledování. Odměnou koledníků za dopolední snažení „lískat co nejvíce žen a dívek“ bývají převážně vykoledovaná vařená vejce, více či méně barvená či zdobená (tedy kromě opice za krky koledníků). Je to trochu blbě nastaveno – koledování hlavně na vsích a šup zpátky do města. Z pohledu policajtů je to to na rozdíl od zemědělců úplně obráceně. Ti mají žně na počátku jara. Nicméně je na hospodyňkách, jak si poradí s přísunem vykoledovaných vařených vajec, potažmo též i s těmi vejci jenž nestihly potencionálním koledníkům rozdat. Proto existuje bezpočet variací na vaječné pomazánky a saláty. Některé naše domácí recepty předkládáme i my: „Vajíčková pomazánka s tvarohem a uzeným masem“ , „Vajíčková pomazánka s majonézou“ nebo „Klasický vajíčkový salát s nakládanými okurkami a majonézou“ , „Vajíčkový majonézový salát“ , či „Vajíčkový salát se sušenými rajčaty a zakysanou smetanou“ .
Výborná „Domácí vaječná tlačenka“ nebo „Ruské vejce v aspiku“ jsou též skvělými nápady na zpracování vařených vajec.
Nesmíme zapomenout na sladkou část těchto svátků. V současné době marketingově jednoznačně vítězí pečivo zhmotněné do podoby beránka (zřídka zajíce). U těchto výrobků je základem kvalitní forma. A to nepřeháníme, můžete mít super těsto, ale nekvalitní forma (vymazaná i vysypaná) nám naše snažení dokáže dokonale znepříjemnit (např. ulomeným uchem apod.). Podobné to může být i ve volbě těsta. V naší domácí kuchyni preferujeme beránka vláčného, příjemně jedlého tak, aby se nám „neprášilo od huby“. Toho docílíme s naším, léta vyzkoušeným receptem na „Velikonoční beránek z tvarohového těsta s vlašskými ořechy“ .
Nedílnou součástí velikonočních svátků je pečení mazance (peče se na velikonoční Bílou sobotu). Možná, že málo která hospodyňka se pozastaví nad naším názvem „Tvarohový kynutý mazanec“ , ale věřte nebo ne, bez tvarohu mazanec není mazancem, což je historicky ověřeno. Ostatně tvaroh vyráběný z mléka je, kromě dále přidávaného mléka a vajec, hlavní ingrediencí velikonoční. Pouze domácí přípravou si můžeme upéci pravý mazanec (v supermarketech jsou neskutečné paskvily pod tímto názvem). Při domácí výrobě tohoto sladkého pečiva máme jedinečnou možnost využít křesťanský symbol – kříž zaříznutím do těsta bochánku před pečením.
Co dodat. Velikonoce jsou křesťanské svátky které u nás přetrvali staletí. Během nich se i kultura a obyčeje v domácím prostředí postupně měnili, ale ne tak výrazně jako v poslední době. Svátky se stávají pouze komerční záležitostí. Lidé velikonoční svátky vnímají pouze jako dny volna a zaslouženého oddychu. Na mnoho variant v domácím kuchtění se téměř zapomíná…
Jarda a Hanka
-
Náš TIP na PDF recept: Skopová kýta na majoránce
-
máš TIP na PDF recept: Skopové maso na česneku
-
Náš TIP na PDF recept: Jehněčí kýta na tymiánu pečená s bramborami, zeleninou a feta sýrem
-
Náš TIP na PDF recept: Roláda z jehněčí kýty s římským kmínem a listovým špenátem na červeném víně
-
Náš TIP na PDF recept: Marinovaná jehněčí žebra pečená na černém pivě, salát z kysaného zelí s římským kmínem
-
Náš TIP na PDF recept: Jehněčí krk v česnekovo- tymiánové marinádě pečený na červeném víně
-
Náš TIP na PDF recept: Jehněčí vývar s játrovými knedlíčky a celestýnskými nudlemi
-
Náš TIP na PDF recept: Pečené kuře na rozmarýnu s mandlovou nádivkou
-
Náš TIP na PDF recept: Staročeská kachna s nádivkou
-
Náš TIP na PDF recept: Barevná velikonoční nádivka s pórkovou bramborovou kaší a zelným salátem s mrkví
-
Náš TIP na PDF recept: Velikonoční sekaná
-
Náš TIP na PDF recept: Pštrosí vejce
-
Náš TIP na PDF recept: Vajíčková pomazánka s tvarohem a uzeným masem
-
Náš TIP na PDF recept: Vajíčková pomazánka s majonézou
-
Náš TIP na PDF recept: Klasický vajíčkový salát s nakládanými okurkami a majonézou
-
Náš TIP na PDF recept: Vajíčkový majonézový salát
-
Náš TIP na PDF recept: Vajíčkový salát se sušenými rajčaty a zakysanou smetanou
-
Náš TIP na PDF recept: Ruské vejce v aspiku
-
Náš TIP na PDF recept: Domácí vaječná tlačenka
-
Náš TIP na PDF recept: Domácí vaječná tlačenka
-
Náš TIP na PDF recept: Hovězí vařené maso s koprovou omáčkou
-
Náš TIP na PDF recept: Štěpánská hovězí pečeně
-
Náš TIP na PDF recept: Velikonoční beránek ( s glazůrou)
-
Náš TIP na PDF recept: Velikonoční beránek z tvarohového těsta s vlašskými ořechy
-
Náš TIP na PDF recept: Tvarohový kynutý mazanec
-
Náš TIP na PDF recept: Boží milosti
-
Náš TIP na PDF recept: Zaječí stehno na černo
Nejnovější komentáře