V průběhu léta jsme spěchali s přidáním mnoha sezónních receptů na náš kulinářský web. A to i do velice zajímavé podkapitoly (kategorie) hlavních chodů nazvané „Ostatní specifické pokrmy a bezmasá jídla„, protože i milovníci masa si jistě občas rádi dopřejí odlehčený bezmasý pokrm. Hlavně v teplém počasí panujícím nyní na sklonku léta…

S ohledem na velké množství a rozmanitost hlavních chodů v naší knize (potažmo na webových stránkách) rozdělujeme (pro co nejlepší přehlednost) obsáhlejší kapitolu hlavních chodů na dílčí podkapitoly podle druhů mas či základních surovin. Ne všechny pokrmy však můžeme přesně zaškatulkovat. Maso není mnohdy základní surovinou, ale pouze součástí dané speciality. V naší kuchyni často též používáme jako výraznou složku receptu různé druhy uzenin, které též nelze přiřadit k danému druhu masa. Speciality krajové i regionální není možné vždy zařadit do příslušné kapitoly dle gastronomického uspořádání.

Do této podkapitoly hlavních chodů zařazujeme i jídla bezmasá. Záměrně jsme nevytvářeli samostatnou kapitolu bezmasých pokrmů. Ty jsou zastoupeny v této i v jiných kapitolách (Předkrmy a malá jídla, Saláty, Přílohy, Moučníky a sladká jídla a dalších). Nejsou ani kategorizovány pro vegetariány, vegany, či dokonce vitariány. Jinými slovy, pokud se někdo chce věnovat (a je o tom přesvědčen) zmíněným stravovacím extrémům, musí si vyhledat i příslušnou odbornou literaturu.

Bezmasé pokrmy (samozřejmě se nejedná pouze o sladká jídla) nás provázejí celou historií lidstva. Často představovali stav nedostatku, nebo dokonce nouze. Dnes jsou pokrmy bez masa přirozenou součástí, doplněním či odlehčením našeho jídelníčku, hlavně s ohledem na sezonu a regionální i náboženské zvyklosti.

error: Kopírování obsahu je zakázané