Jedna uživatelka našich kulinářských stánek se mě zeptala, zda chystáme něco vhodného na „čarodějnice“. Po pravdě řečeno trochu mě zaskočila, protože z gastronomického pohledu není rituál „pálení čarodějnic“ v noci z 30. dubna na 1. května spjat s konkrétními recepty, tak jak tomu bývá u jiných svátků. Nicméně, dostal jsem podnět pro naše tipy na nadcházející prodloužený víkend.
Magickou noc a sní spojený rituál pálení čarodějnic slavili už staří Keltové a loučili se tak se zimou a vítali jaro. Ani křesťanské církvi se tento pohanský obyčej nedokázalo vymýtit, a tak se jej alespoň snažila přizpůsobit k obrazu svému. Oslavy „pálení čarodějnic“ svou dlouhou historií prošly mnoha změnami, ale dochovali se dodnes. Můžeme pouze podotknout, že mají daleko hlubší kořeny a historii, než oficiálně uznávaný „Svátek práce“ v soudobém kalendáři (1. května). Nezapomeňme však, že první květnový den si připomínáme jako „lásky čas“ a je nutný polibek partnerů pod rozkvetlým stromem.
Bylinky, koření, pikantní ingredience (k nezbytnému pivku či vínku), oheň – takže tepelná úprava venku na grilu nebo doma pečení v troubě: tak bychom jednoduše charakterizovali pokrmy vhodné k tomuto magickému datu. A podle toho také vybíráme recepty jako tipy na zpříjemnění několika volných dnů.
„Grilované kuřecí špalíčky marinované s harissou s koprovým dipem„, to je náš recept vhodný k venkovnímu grilování. Kuřecí části stehýnek jsou běžně dostupnou surovinou oblíbenou ke grilování, ale ostrá pasta „Harissa“ se nenachází v každém supermarketu. Co bychom byly za domácí kuchtíky, kdybychom si ji nedokázali vyrobit sami. Proto dáváme k dobru i recept na tento domácí polotovar.
Jistě ne všichni mají možnost venkovního grilování (někdy to ani počasí nedovoluje). Proto ještě recept na pečenou lahůdku v troubě, vhodnou též k zakousnutí při popíjení piva nebo vína. „Pečená vepřová žebra (bůček) v pikantní marinádě s medem„. V perexu (předmluvě) u tohoto receptu na našem webu se dozvíte jak získat opravdu „masitá“ žebra i jak je dobře marinovat…
Nejnovější komentáře