Když se řekne harissa, mnohým z nás se vybaví něco ostrého, velmi pálivého. A je to správně. Harissa je název ostré pasty (někdy také jako sušené kořenící směsi) pocházející z Tuniska, bez které není možno připravit například typická jídla severní Afriky. Základní suroviny na harissu jsou: chilli papričky (feferonky), koriandr, římský kmín, česnek, sůl, olivový olej a citronová šťáva. Ale je mnoho možností, jak tento ostrý dip (slovo ostrý je namístě, protože o pouhé pikantnosti nemůže být řeč) doplnit a chuťově obohatit.
I když samozřejmě jsou výrobci tohoto produktu, není nad domácí výrobu, která ostatně není nikterak složitá. Domácí přípravou tohoto pálivého krému máme jistotu například v tom, že harissa není dochucena octem, protože použijeme raději citrusovou (hlavně citronovou) šťávu. Dochucovat můžeme i medem, místo cukrem, a přidáním čerstvého rajčete sice neubereme na ostrosti pasty, ale přispějeme k její jemnější konzistenci. Onu proslulou pálivost můžeme ovlivnit pouze použitými druhy chilli papriček neboli feferonek, které jsou základem tohoto polotovaru. Druh feferonek i přidaných nepálivých paprik ovlivňuje též barvu pasty (pokud bychom chtěli tmavě červenou, použijeme pouze červené chilli a červenou kapii, naopak přidáním světlých odrůd dáváme pastě narůžovělou barvu).
Využití harissy se osvědčilo i v evropských podmínkách, zvláště milovníci pikantních pokrmů na tento dip nedají dopustit. Přesto s tímto polotovarem zacházíme při dalším využití v naší kuchyni velmi opatrně. Použít se dá všude, kde chceme jídlo „přiostřit“ a dát mu trochu exotický nádech…