Zeleninový salát se sójovým masem a harissou

Sójové sušené maso (s masem nemá nic společného) je oblíbenou alternativou ve vegetariánské kuchyni.
I z této suroviny dokážeme v naší domácí kuchyni udělat rozličné pokrmy. Tedy pokud víme, s čím pracujeme (základní vaření sójových produktů je lepší v kvalitním vývaru, byť třeba pouze zeleninovým).

Pokud zvládneme kvalitní uvařený sójový polotovar, můžeme tuto surovinu použít k mnoha pokrmům. Třeba ke zhotovení salátu…

Suroviny:

(cca 2-3 porce)

  • Sójové kostky nebo nudličky 100g
  • Vývar zeleninový cca 1l
  • Paprika čerstvá (žlutá) 1ks
  • Cherry rajčátka cca 1 hrst
  • Jarní cibulka 1ks
  • Zakysaná smetana cca 200g
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Harissa
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“) 2-3 lžičky

Postup:

Předem uvaříme sójové maso (nudličky nebo kostky) ve vývaru. Vaření v pouze osolené vodě (dle návodu) nepřispívá k chuti zmíněného polotovaru.
Sójové kostky či nudličky vaříme ve vývaru mírným varem cca 15 minut.
Scedíme a necháme vychladnout.
Papriky zbavíme jadřince a nakrájíme na nudličky.
Cherry rajčátka přepůlíme.
Ředkvičky nakrájíme na plátky.
Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka.

Ve větší misce zamícháme dresink. Zakysanou smetanu dochutíme solí, pepřem a pikantní harissou. Přidáme veškerou nakrájenou zeleninu, kostky či nudličky uvařeného sójového masa, promícháme a ihned podáváme.

Se servírováním tohoto salátu nelze otálet, dresink velmi rychle řídne.
Podáváme se světlým pečivem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané