Oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky a větším, širším nožem utřeme s ½ lžičky soli.
Kachnu (zmrazenou předem pozvolna rozmrazíme) důkladně (i zevnitř) omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Případné zbytky perutí opálíme. Z křídel odsekneme koncové části (perutě se při finálním dopékání připalují). Celou kachnu včetně dutiny řádně prosolíme (sůl vtíráme rukou) a okmínujeme drceným i celým kmínem. Solí, ani kořením nemusíme šetřit! Zvenku kachnu potřeme polovinou utřeného česneku. Takto ochucenou kachnu necháme alespoň hodinu (i déle) odpočinout.
Mezitím připravíme marinádu na potírání a nádivku.
Do misky dáme 2 lžíce medu, 1 dl oleje, druhou polovinu utřeného česneku, maličko přisolíme (2 špetky postačí, sůl máme již v česneku a kachna je dostatečně prosolena), opepříme čerstvě mletým barevným pepřem, přilijeme 1dl světlého piva a vše metličkou důkladně promícháme.
Marinádu zatím odložíme stranou, budeme ji potřebovat až v závěrečné fázi pečení kachny.
Slaninu (špek) nakrájíme na cca centimetrové kostičky a na pánvi při občasném zamíchání orestujeme dorůžova, odstavíme a necháme zchladnout.
V kastrůlku rozehřejeme máslo a necháme též zchladnout.
Lístky mladých kopřiv vložíme do cedníku a propláchneme horkou vodou (zbaví se tím žahavosti), necháme odkapat a nahrubo překrájíme.
Petrželku nebo lístky libečku též nahrubo překrájíme.
Alespoň den staré rohlíky (housky) nakrájíme na kostičky velké přibližně 2-3 cm a přendáme do velké mísy. K rohlíkům přidáme orestované kostičky slaniny (pouze s malou částí vyrestovaného tuku), rozpuštěné máslo, vyklepnutá vejce a mléko. Dochutíme půl lžičkou soli, lžičkou černého mletého pepře a špetkou muškátového květu. Vše dobře promícháme (nejlépe rukama), dle potřeby můžeme nádivku přihustit trochou strouhanky a necháme chvilku nasáknout rohlíky. Nakonec do nádivky vmícháme překrájené lístky kopřiv a petrželku (libeček).
Dutinu ochucené kachny naplníme nádivkou (co se do ní vejde) a otvor spíchneme špejlemi (malými jehlami na ptáčky) nebo sešijeme režnou nití. Ze zbylé nádivky vytvoříme koule, které v rukách co nejvíce utemujeme, obalíme ve strouhance a zatím odložíme do chladu.
Naditou kachnu vložíme (hrudí dolů) do velkého pekáče (vybavení pekáče nízkým roštem je výhodou). Podlijeme světlým pivem (cca 2 dl postačí). Žádná voda není potřeba, kachna pouští dostatek tuku! Přiklopíme poklicí (nebo druhým dílem pekáče) a vložíme do středu předehřáté trouby. Doba pečení v zakrytém stavu se podle velikosti kachny pohybuje okolo dvou hodin. Nic nezkazíme, nařídíme-li si troubu třikrát, vždy na 45 minut, a kachnu přelijeme tvořícím se výpekem. Po třetí třičtvrtěhodince kachnu dopékáme již bez přiklopení.
Nyní přidáme do pekáče ke kachně koule ze zbylé nádivky a nezaklopené dále pečeme společně. Pro vytvoření chutné a křupavé kůžičky na kachně je nutné potírání připravenou medovo-česnekovou marinádou (potíráme i nádivku) kombinovanou s přelitím výpekem. Pečení bez poklice trvá ještě cca 40 minut. Doporučujeme nastavit časovač na 8 minut, kachnu rychle přelít šťávou, potřít marinádou, vrátit do trouby a tento proces opakovat pětkrát. V polovině dopékání kachnu otočíme a vytváříme křupavou kůžičku i z druhé strany. Výsledkem by měla být voňavá měkká kachnička s dozlatova vypečenou kůžičkou a výbornou šťávou (samozřejmě spojenou s vypečeným kachním sádlem) s upečenou nádivkou.
Pečenou kachnu porcujeme velkým ostrým nožem nebo nůžkami na drůbež. Servírujeme společně s vnitřní kopřivovou nádivkou, podléváme nebo přeléváme šťávou z pekáče.
Máme více možností příloh, ale proč nevyužít jarní kopřivové listy k rychlému zhotovení kopřivového špenátu? Volba druhu knedlíků je na nás, tentokrát podáváme s bramborovými knedlíky, samozřejmě ještě doplněné plátky nádivky z upečených koulí. Vhodné přílohy jistě naleznete v kapitole „Přílohy“.