Bez bramborových knedlíků se česká klasická kuchyně v žádném případě neobejde.
Při přípravě bramborových knedlíků, která není náročná, je potřeba mít na paměti dvě základní pravidla.
Knedlíky zásadně vaříme ze starších, moučných brambor. Brambory rané nejsou k vaření této přílohy vůbec vhodné a výsledkem našeho snažení by bylo pouze zklamání.
Druhým velice výrazným aspektem při přípravě bramborových knedlíků je cit pro vytvoření těsta té správné konzistence, aby knedlíky byli vláčné, nikoli tvrdé. To nelze v jakémkoli receptu popsat, suroviny (hlavně mouku) musíme brát spíše orientačně, velice přihlížíme na zmíněný druh brambor. Lepší vláčnosti knedlíků docílíme přidáním trošky mléka. Jestliže mléko nahradíme třicetiprocentní smetanou, knedlíky budou opravdu jemné. Vždyť rozdíl mezi koupeným, hotovým výrobkem (často z bramborové moučky) a poctivým domácím bramborovým knedlíkem (z brambor) je obrovský právě díky jemnosti, až křehkosti našeho knedlíku…