Bramborové knedlíky

Bez bramborových knedlíků se česká klasická kuchyně v žádném případě neobejde.
Při přípravě bramborových knedlíků, která není náročná, je potřeba mít na paměti dvě základní pravidla.

Knedlíky zásadně vaříme ze starších, moučných brambor. Brambory rané nejsou k vaření této přílohy vůbec vhodné a výsledkem našeho snažení by bylo pouze zklamání.

Druhým velice výrazným aspektem při přípravě bramborových knedlíků je cit pro vytvoření těsta té správné konzistence, aby knedlíky byli vláčné, nikoli tvrdé. To nelze v jakémkoli receptu popsat, suroviny (hlavně mouku) musíme brát spíše orientačně, velice přihlížíme na zmíněný druh brambor. Lepší vláčnosti knedlíků docílíme přidáním trošky mléka. Jestliže mléko nahradíme třicetiprocentní smetanou, knedlíky budou opravdu jemné. Vždyť rozdíl mezi koupeným, hotovým výrobkem (často z bramborové moučky) a poctivým domácím bramborovým knedlíkem (z brambor) je obrovský právě díky jemnosti, až křehkosti našeho knedlíku…

Suroviny:

(dvě šišky, cca 4-6 porcí)

  • Brambory moučné 1kg
  • Vejce 2ks
  • Mléko nebo smetana 2-3 lžíce
  • Hrubá mouka cca 400g
  • Dětská krupice 3 lžíce (nemusí být)
  • Sůl 1 lžička do těsta
    + 2 lžičky do vody na vaření
  • Máslo nebo sádlo na potření

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce doměkka (nejlépe v páře). Necháme vychladnout a oloupeme (nebo obráceně, teplé se zbavují slupky lépe). Nastrouháme do mísy na hrubém struhadle a osolíme (jednou lžičkou).
Do velkého hrnce (kastrolu) dáme vařit osolenou vodu (dvěma lžičkami). Vřící voda čeká na knedlíky, nikoli obráceně.
Metličkou v misce rozšleháme vejce se dvěma až třemi lžícemi mléka nebo smetany (použitím smetany získáme větší jemnost, ale i křehkost knedlíků).

Nastrouhané vařené brambory přendáme do hnětací mísy (robot je vítaný pomocník) a vlijeme rozšlehaná vejce. Dále přidáváme hrubou mouku (případně i krupici) a vypracujeme vláčné těsto.
Na vále posypaném moukou z těsta vytvarujeme klasické válečky (šišky) nebo kuličky i jiné, různé tvary knedlíků podle své fantazie, které okamžitě vaříme středním varem v osolené vodě cca 18-20 minut, podle velikosti. Na počátku varu se knedlíky mohou usazovat na dně, proto je vařečkou opatrně odlepíme.
Intenzitu varu regulujeme částečným zakrytím poklicí. V polovině varu knedlíky otočíme.

Uvařené knedlíky (např. pomocí dvou plochých obraceček) opatrně vyndáme (zvláště delší šišky bramborových knedlíků správně jemné konzistence jsou křehké a mohou se zlomit) a potřeme sádlem nebo máslem.
Necháme zchladnout nebo ihned podáváme.

Před podáváním klasickou šišku knedlíku krájíme na plátky.
Pokud jsme zvolili rustikální koule či jiné tvary, podáváme je celé.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané