Špekové knedlíčky

Těsto na oblíbené špekové knedlíky můžeme vhodně použít na přípravu výborné polévkové vložky – špekové knedlíčky. Část přílohového těsta (recept na špekové knedlíky v kapitole „Přílohy“) lze jednoduše využít na uvaření několika porcí menších knedlíčků do polévky.
Nebo připravujeme cíleně větší množství špekových knedlíčků (které můžeme zamrazit), třeba v lehce pozměněné variantě…

Suroviny:

  • Zauzená slanina (špek) 250g
  • Rohlíky (housky) den staré 6ks
  • Vejce 2ks
  • Mléko 300ml
  • Mouka polohrubá cca 250g
  • Sůl
  • Pepř černý, čerstvě mletý
  • Muškátový oříšek 2-3 strouhnutí
  • Čerstvé bylinky
    (petrželka, pažitka) 4 hrsti
  • Jarní cibulka (světlá i zelená část) 2 ks

Postup:

Zauzenou slaninu (špek) nakrájíme na centimetrové kostičky.
Na vyšším stupni sporáku rozpálíme pánev nasucho. Vhodíme kostičky slaniny, které za častého míchání restujeme, dokud nepustí tuk a mírně nezrůžoví (špek příliš dlouho nevypékáme). Orestovanou slaninu přecedíme (tuk ponecháme stranou) a necháme zchladnout.

Troubu rozpálíme na 180 °C.
Den staré rohlíky (housky) nakrájíme na středně velké kostky a dáme do pekáče.
V pekáči s pečivem smícháme kostičky uzené slaniny, vložíme do středu předehřáté trouby a za občasného promíchání opečeme do zlatavé barvy rohlíků. Vyndáme z trouby, necháme zcela vychladnout a přendáme do větší mísy.

V misce rozšleháme vejce s mlékem a rovnou ochutíme dvěma lžičkami soli, lžičkou čerstvě mletého pepře a špetkou jemně strouhaného muškátového květu.
Do mísy k bůčku a rohlíkům přidáme ochucené mléko s vejci, promícháme a necháme hodinku odpočinout (rohlíky se řádně nasáknou).

Do většího kastrolu dáme vařit lehce osolenou vodu (1 lžička soli).
Nasekáme větší množství čerstvých bylinek (nepříliš najemno).
Jarní cibulku nakrájíme na co nejtenčí kolečka.

Do mísy přisypeme mouku a vařečkou vypracujeme těsto, ale tak, abychom zcela nerozbili strukturu housek. Nakonec vmícháme nasekané bylinky a jarní cibulku.
Navlhčenýma rukama vytvoříme menší koule (cca 3-5cm), které v dlaních utemujeme, aby se při vaření nerozpadávaly.

Knedlíčky vaříme mírným varem cca 10 minut. V polovině varu knedlíčky opatrně protočíme. Uvařené knedlíčky přendáme (např. cedníčkem) na tác. Ještě horké knedlíčky mašlovačkou potřeme odloženým tukem z restování slaniny a necháme zcela vychladnout a v chladu zatuhnout.

Před podáváním můžeme špekové knedlíčky nahřát v páře nebo v mikrovlnce.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané