Receptů na domácí špekové knedlíky je napříč českou a moravskou zemí hojně. Rozdíly jsou jak v použitých surovinách, tak ve způsobu přípravy. Někdo na špekáče používá anglickou slaninu, někdo volí pouze originální špek, jiný se nezdráhá použít libové uzené maso. Někdy se používá cibulka, jindy nikoli, někdy jsou tyto knedlíky zadělávané mlékem, jindy vodou. Nezbytná žemle bývá do knedlíků přidávána v okoralém stavu, orestovaná na pánvi či opečená v troubě. Barevné zpestření čerstvými zelenými bylinkami těchto knedlíků bývá časté.
Faktem je, že tento druh knedlíků vaříme vždy v podobě koulí a svojí strukturou je nejbližší knedlíkům vídeňským nebo drbákům, které jsou ovšem bez masa či slaniny. A od toho se odvíjí základní rozdíl v přípravě těsta na „vídeňáky“ nebo na „špekáče“. Množství použitého pečiva se u těchto podobných knedlíků příliš nemění, ale přidaná masová část zásadně ovlivňuje konzistenci knedlíků. Jinými slovy řečeno, musíme přidat více mouky.
Náš recept na opravdu domácí „Špekové knedlíky“ je podmíněn uvařením zauzeného bůčku. Již tato základní surovina dává knedlíkům ten jedinečný nádech, tak jako od našich babiček…