Špekové knedlíky

Receptů na domácí špekové knedlíky je napříč českou a moravskou zemí hojně. Rozdíly jsou jak v použitých surovinách, tak ve způsobu přípravy. Někdo na špekáče používá anglickou slaninu, někdo volí pouze originální špek, jiný se nezdráhá použít libové uzené maso. Někdy se používá cibulka, jindy nikoli, někdy jsou tyto knedlíky zadělávané mlékem, jindy vodou. Nezbytná žemle bývá do knedlíků přidávána v okoralém stavu, orestovaná na pánvi či opečená v troubě. Barevné zpestření čerstvými zelenými bylinkami těchto knedlíků bývá časté.

Faktem je, že tento druh knedlíků vaříme vždy v podobě koulí a svojí strukturou je nejbližší knedlíkům vídeňským nebo drbákům, které jsou ovšem bez masa či slaniny. A od toho se odvíjí základní rozdíl v přípravě těsta na „vídeňáky“ nebo na „špekáče“. Množství použitého pečiva se u těchto podobných knedlíků příliš nemění, ale přidaná masová část zásadně ovlivňuje konzistenci knedlíků. Jinými slovy řečeno, musíme přidat více mouky.

Náš recept na opravdu domácí „Špekové knedlíky“ je podmíněn uvařením zauzeného bůčku. Již tato základní surovina dává knedlíkům ten jedinečný nádech, tak jako od našich babiček…

Suroviny:

(8-10 větších kulatých knedlíků)

  • Zauzený bůček 250g + divoké
    koření a cibule
  • Voda na uvaření bůžk
  •  Rohlíky (housky) den staré 6ks
    (cca 250g)
  • Vejce 2ks
  • Mléko 300ml
  • Mouka polohrubá cca 250g
  • Sůl
  • Pepř černý, čerstvě mletý
  • Muškátový oříšek 2-3 strouhnutí
  • Čerstvé bylinky
    (petrželka, pažitka) 4 hrsti
  • Sádlo nebo olej na potření knedlíků

Postup:

Zauzený bůček opláchneme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou tak, aby bylo maso zcela ponořené. Přidáme jednu velkou rozkrojenou cibuli, kterou zbavíme pouze vrchní slupky, lžičku kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření a bobkový list. Mírně osolíme (cca ½ lžičky), přivedeme k varu a zakryté vaříme středním varem do změknutí masa (cca jednu a půl hodiny).
Měkký bůček vyndáme, odstraníme případné kosti a chrupavky a necháme vychladnout. Odvážíme si potřebné množství (250g) na knedlíky a maso nakrájíme na nepříliš drobné kostičky.
Troubu rozpálíme na 180 °C.

Den staré rohlíky (housky) nakrájíme na středně velké kostky a dáme do pekáče.
V pekáči s pečivem smícháme kostičky uzeného bůčku, vložíme do středu předehřáté trouby a za občasného promíchání opečeme do zlatavé barvy rohlíků. Vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout a přendáme do větší mísy.

V misce rozšleháme vejce v mléce a rovnou ochutíme dvěma lžičkami soli, lžičkou čerstvě mletého pepře a špetkou jemně strouhaného muškátového květu.

Do mísy k bůčku a rohlíkům přidáme ochucené mléko s vejci, promícháme a necháme hodinku odpočinout (rohlíky se řádně nasáknou).

Do většího kastrolu dáme vařit lehce osolenou vodu (1 lžička soli).
Nasekáme větší množství čerstvých bylinek (nepříliš najemno).

Do mísy přisypeme mouku a vařečkou vypracujeme těsto, ale tak, abychom zcela nerozbili strukturu housek. Nakonec vmícháme nasekané bylinky.

Navlhčenýma rukama vytvoříme větší koule (cca 10-12cm), které v dlaních utemujeme, aby se při vaření nerozpadávaly.
Knedlíky vaříme mírným varem cca 15 minut. V polovině varu knedlíky opatrně protočíme. Uvařené knedlíky přendáme (např. cedníčkem) na tác.
Ještě horké knedlíky potřeme sádlem nebo olejem a necháme zcela vychladnout (krásně zatuhnout).
Před podáváním knedlíky ohříváme v páře nebo v mikrovlnce.

Špekové knedlíky jsou znamenitou přílohou k pečeným masům a různým druhům omáček.
S oblibou jsou též podávány jako samostatný chod doplněný osmaženou cibulkou a kysaným zelím.
Při servírování „špekáčů“ jakožto přílohu knedlíky krájíme na plátky nebo čtvrtky.
Jinak se na talíři vyjímají nejlépe celé nebo pouze přepůlené.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané