Kuřecí ragú s rajčatovým pyré a hráškem

Slovem ragú můžeme charakterizovat pokrm složený z drobnějších kousků masa (někdy i z masa namletého) a husté, často pikantní omáčky. Pochází ze staré francouzštiny a slovo „ragú“ by mělo mít význam něco jako „povzbuzení“. Z toho je usuzováno, že pokrm ragú byl původně připravován jako předkrm. Většina z nás však zná ragú podávané jako hlavní chod.

Ragú je pojem velice obecný a nabízí bezpočet možností úpravy co se surovin, potažmo chuti i způsobu přípravy týká. Podobně jako gulášů známe mnoho druhů, ragú lze podávat snad v ještě širší škále variant. Použít můžeme téměř všechny druhy mas a máme nespočetnou možnost volby zeleniny i ostatních ingrediencí ke zhotovení omáčky.

My nabízíme náš domácí recept na kuřecí ragú s rajčatovým pyré a hráškem. Slovo „domácí” můžeme podtrhnout použitím vlastního polotovaru (rajčatového pyré) který jsme si připravili a vhodně uskladnili (zavařili) v období přirozeného dozrávání rajčat…

Suroviny:

(3 porce)

  • Kuřecí stehenní řízky 450 g
  • Cibule 2ks větší
  • Cibulka jarní 2 svazky
  • Brambora vařená větší 1ks
  • Hrášek čerstvý, mražený
    nebo sterilovaný 200g
  • Rajčatové pyré
    (recept v kap. „Domácí polotovary”) 3 lžíce
  • Hořčice kremžská
    nebo hrubozrnná 2 lžičky
  •  Jogurt bílý 150g
  • Olej 2 lžíce
  • Zeleninový nebo kuřecí vývar
    dle potřeby
  • Chilli paprička sušená (mletá nebo drcená)
  • Kmín drcený
  • Sůl
  • Cukr 1 lžička
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Čerstvé bylinky na zdobení
    (např. bazalka)

Postup:

Omyté a osušené kuřecí stehenní řízky nakrájíme na kousky (cca 2cm velké).
Maso okořeníme čerstvě mletým barevným pepřem a mletými (drcenými) chilli papričkami.
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Jarní cibulku pokrájíme na centimetrová kolečka.
Bramboru ve slupce uvaříme (nejlépe v páře), zbavíme slupky a nakrájíme na malé kostičky (poslouží nám k dohuštění pokrmu).
Používáme-li hrášek čerstvý nebo mražený, tak jej krátce (5 minut) předvaříme (můžeme využít parní hrnec při vaření brambory) a zblanšírujeme v ledové vodní lázni.

V kastrole na rozpáleném oleji orestujeme kousky masa (cca 5 minut, při vyšším stupni sporáku). Maso vyjmeme stranou a necháme odkapat. Do rozpáleného výpeku přidáme nakrájenou cibuli spolu s dvěma špetkami drceného kmínu a po chvilce i jarní cibulku. Za stálého míchání necháme rozvonět a zesklovatět. Přidáme rajčatové pyré, hrubozrnnou hořčici, lžičku cukru a půl lžičky soli. Znovu krátce zarestujeme a zalijeme vývarem (asi 2 dl). Necháme mírně zredukovat a přidáme nakrájenou vařenou bramboru. Promícháme a odstavíme z plotny.
Omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Opět přivedeme do varu a zjemníme jogurtem. Do omáčky vložíme orestované kuřecí maso a hrášek. Podle potřeby ragú zredukujeme na hustší konzistenci, nebo naopak povolíme trochou vývaru (konzistenci volíme i s ohledem na přílohu). Dle chutě ragú dolaďujeme solí, pikantnost můžeme zvýšit chilli papričkami.

Co se týká vhodné přílohy, máme u našeho kuřecího ragú s rajčatovým pyré a hráškem dostatečně volný prostor (např. těstoviny, brambory v různé úpravě, rýže, dokonce i některé druhy knedlíků, nebo třeba čerstvý chléb). Zdobení čerstvými bylinkami je nejen hezké na pohled, ale ragú též chuťově doplní…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané