Slovem ragú můžeme charakterizovat pokrm složený z drobnějších kousků masa (někdy i z masa namletého) a husté, často pikantní omáčky. Pochází ze staré francouzštiny a slovo „ragú“ by mělo mít význam něco jako „povzbuzení“. Z toho je usuzováno, že pokrm ragú byl původně připravován jako předkrm. Většina z nás však zná ragú podávané jako hlavní chod.
Ragú je pojem velice obecný a nabízí bezpočet možností úpravy co se surovin, potažmo chuti i způsobu přípravy týká. Podobně jako gulášů známe mnoho druhů, ragú lze podávat snad v ještě širší škále variant. Použít můžeme téměř všechny druhy mas a máme nespočetnou možnost volby zeleniny i ostatních ingrediencí ke zhotovení omáčky.
My nabízíme náš domácí recept na kuřecí ragú s rajčatovým pyré a hráškem. Slovo „domácí” můžeme podtrhnout použitím vlastního polotovaru (rajčatového pyré) který jsme si připravili a vhodně uskladnili (zavařili) v období přirozeného dozrávání rajčat…