Omyté a osušené kuře ze všech stran řádně prosolíme (i zevnitř), okořeníme celým i drceným kmínem a směsi koření na pečené kuře (právě to vždy dodá barvu kůžičky kuřete).
Cibuli a polovinu anglické (farmářské) slaniny nakrájíme na kostičky (cca 1-1,5cm).
Druhou polovinu slaniny nakrájíme na tenké plátky.
Jablíčko zbavené slupky bez jadřince nakrájíme na trochu větší kousky.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Kuře položíme na záda, do prostor prsou a stehen vložíme prsty mezi kůži a maso, vytvoříme tím tak kapsy, do kterých vložíme na plátky nakrájené ztuhlé máslo.
Kysané zelí dáme do pekáče (i s veškerým lákem). Přihodíme kostičky cibule a slaniny. Přidáme lžičku drceného kmínu. Podle toho, jak máme rádi sladké zelí, můžeme přidat trochu cukru (záleží i na sladkosti či kyselosti jablíčka). Promícháme.
Částí této zelné směsi naplníme dutinu kuřete. Dovnitř vložíme i pár plátků slaniny a několik kousků jablíček. Otvor nemusíme nikterak zašívat, ani špejlovat (zelí se slaninou a jablíčky dá chuť kuřete i zevnitř, ale v případě částečného vytečení během pečení se vůbec nic neděje). Zbytek zelné směsi rovnoměrně rozdělíme po dně pekáče a poklademe plátky slaniny. Vložíme kuře a přihodíme zbytek jablíček.
Pekáč s takto přichystaným kuřetem dáme do středu rozpálené trouby a pečeme nejprve bez podlévání. Průběh pečení kontrolujeme cca po 15-20 minutách a na kuře průběžně přendáváme část zelné směsi se slaninou a jablíčky a vznikající šťávou.
Celková doba pečení je cca 1,5-2 hodiny (záleží na velikosti kuřete).
Přibližně v polovině pečení (jakmile se kůžička opeče z jedné strany) kuře obrátíme a vytváříme kůrčičku i ze strany druhé. V této fázi bývá již tekutina ze zelí dosti vypečená a kuřátko potřebuje podlít. Místo obvyklé vody použijeme pivo. Podle potřeby teplotu trouby snížíme na 180 °C a dopékáme kuře doměkka. K závěru pečení kuře přeléváme pouze šťávou (nikoli již se zelím) a vytváříme kůrčičku.
Naporcované kuře servírujeme se zelím z pekáče a zdobíme vypečenými plátky anglické slaniny.
Snad nejvhodnější přílohou je domácí bramborový knedlík. Můžeme zvolit i další vhodné druhy knedlíků, které obsahují brambory (jihočeské máslové, drbáky, chlupaté, bosáky apod.).