Jihočeské máslové knedlíky

Nemůžete se rozhodnout, zda jako přílohu zvolíte, ač by se obojí hodilo, houskové nebo bramborové knedlíky? Vyzkoušejte jihočeské máslové knedlíky, které jsou něco mezi tím a ještě něco navíc. Svojí příjemnou máslovou chutí dokážou nadchnout způsobem, že se může stát pravý opak, čímž mám na mysli vymýšlení vhodného jídla k nim. Možností je více, hodí se jak k pečeným masům se zelím, tak k různým omáčkám z české kuchyně.

Je zajímavé, že tato varianta knedlíků není příliš známa. Přitom má dlouholetou jihočeskou (vesnickou) historii. V různých domácnostech se tento recept s mírnými odchylkami při přípravě dědí a využívá z generace na generaci i pod různými názvy (např. „Udeřáky“). Často se místo drahého másla používalo kvalitní vepřové sádlo. To však zcela změní chuť (nikoli konzistenci) knedlíků, takže se jedná o jiný recept…

Suroviny:

(dvě šišky, cca 5-6 porcí)

  • Brambory 5 větších (cca 900g)
  • Starší rohlík (houska) 3ks
  • Máslo 120 g + na potření knedlíků
  • Polohrubá mouka 3-4 lžíce
    + na obalení
  • Vejce 1ks
  • Sůl

Postup:

Třetinu brambor uvaříme ve slupce (nejlépe v páře, doba vaření je cca 30 minut), vychladlé oloupeme a najemno nastrouháme.
Zbytek brambor oškrábeme a zatím ponecháme ponořené ve vodě.
Máslo v kastrůlku rozpustíme.
Na tácek (talíř) připravíme mouku k obalení knedlíků.
Dáme vařit osolenou vodu (2 lžičky soli) do dostatečně velkého hrnce (kastrolu).

Do větší mísy nakrájíme rohlíky (housky) na kostičky a zalijeme rozpuštěným máslem, rukama promícháme a necháme pár minut nasáknout.
Syrové brambory nastrouháme, řádně vymačkáme a smícháme s máslem nasáklými rohlíky a opět necháme chvilku (cca 5 minut) propojit.

Přidáme nastrouhané vařené brambory, jedno rozklepnuté vejce, osolíme lžičkou soli a opět promícháme (ručně). S přidáváním polohrubé mouky (na toto množství cca 3-4 lžíce) vypracujeme ne moc tuhé, ještě lepkavé těsto.

Ihned vytvarujeme kulaté knedlíky (průměr cca 8-10 cm), lehce obalíme v mouce a dáváme do vroucí vody. Důležité je s hotovým těstem pracovat okamžitě, časem řídne a další přidávání mouky jemnosti knedlíků nepřispívá.
Vaříme cca 15-20 minut středním varem, částečně zaklopené. Během vaření knedlíky vařečkou opatrně otočíme.

Uvařené knedlíky vyndáme na tác, horké potřeme máslem a necháme zcela vychladnout (zatuhnout)! Opět knedlíky ohřejeme až před podáváním (třeba v mikrovlnce nebo v páře). Proto je dobré vařit tyto „másláky“ s předstihem.
Knedlíky podáváme krájené na poloviny, čtvrtky nebo na plátky.

Je mnoho pokrmů v české kuchyni, ke kterým se hodí houskové knedlíky, jindy se přímo nabízejí knedlíky bramborové. Naše „Jihočeské máslové knedlíky“ lze bez nadsázky použít kamkoli…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané