Nemůžete se rozhodnout, zda jako přílohu zvolíte, ač by se obojí hodilo, houskové nebo bramborové knedlíky? Vyzkoušejte jihočeské máslové knedlíky, které jsou něco mezi tím a ještě něco navíc. Svojí příjemnou máslovou chutí dokážou nadchnout způsobem, že se může stát pravý opak, čímž mám na mysli vymýšlení vhodného jídla k nim. Možností je více, hodí se jak k pečeným masům se zelím, tak k různým omáčkám z české kuchyně.
Je zajímavé, že tato varianta knedlíků není příliš známa. Přitom má dlouholetou jihočeskou (vesnickou) historii. V různých domácnostech se tento recept s mírnými odchylkami při přípravě dědí a využívá z generace na generaci i pod různými názvy (např. „Udeřáky“). Často se místo drahého másla používalo kvalitní vepřové sádlo. To však zcela změní chuť (nikoli konzistenci) knedlíků, takže se jedná o jiný recept…