I nadále doplňujeme náš kulinářský web o další podrobné recepty, které máme připravené. V obsáhlé kapitole „Hlavní chody“ jsou tentokrát nově přidány pokrmy v kategorii „Hovězí a telecí maso„.

Hovězím dobytkem nebo skotem nazýváme domestikované druhy turů. Tur domácí je celosvětově chovaný pro mnohostranný hospodářský užitek a bylo vyšlechtěno mnoho druhů skotu. Mládě (do půl roku) se nazývá tele. Odrostlá samice, která ještě nerodila je jalovice, po porodu hovoříme o krávě nebo dojnici. Samec je býk či jalovec a vykastrovanému býku říkáme vůl (je méně agresivní a má chutnější maso nežli býk).

Ve světě existuje přibližně 450 druhů plemen skotu, která se mohou dělit podle různých kritérií. Pro nás nejzajímavější je rozdělení podle typu produkce na mléčná, masná a kombinovaná plemena. Chov masných plemen se specializuje na kvalitu a chuť masa. A právě ta oceníme v naší kuchyni.

V kuchyni nás samozřejmě zajímají jednotlivé části – díly hovězího masa po rozporcování dobytka. Různé díly hovězího slouží k různým kuchyňským úpravám. Některé hovězí části používáme k prudkému, ale rychlému tepelnému zpracování (minutkovému), kde nevadí (naopak je vítána) nepropečenost masa. Jinou část hovězího je potřeba delší čas vařit či dusit. Z kvalitního hovězího se připravují též pokrmy bez tepelné úpravy.

error: Kopírování obsahu je zakázané