Již odpradávna lidé zjistily, že maso různým způsobem rozmělněné se snadněji dochucuje i tepelně připravuje. Není důležité se příliš zaobírat dávnou historií v tématu proč, kde a kdy lidé začali různými způsoby rozmělňovat maso před samotnou tepelnou úpravou (někdy i bez ní). Důležitější je fakt, že tento způsob přípravy (nejen) masa po vynalezení mlýnku na maso používáme dodnes. Je nutné zamyslet se nad tím v jaké formě konzumujeme mleté maso i výrobky z něj.
V našem komentáři připomínáme několik variant ke koupi mletého masa, jakož to i produktů z něj.
Vždy se dají shrnout do třech skupin.
Shrnutí: co je vydáváno pod různými názvy (babiččina, domácí apod.) zatavené ve fólii nemá na našem trhu co dělat a je pouze na nás zda takovéto výrobky kupujeme a tím podporujeme.
Shrnutí: mleté maso balené nikdy nebrat, je to hazard s takovouto surovinou nejen pro výsledek finálního jídla, ale mnohdy i hazard se zdravím.
Je nutno podotknout, že s takto kvalitními, čerstvými produkty se setkáme i v několika mála supermarketech, které mají vlastní řeznickou výrobnu. Nicméně můžeme být spokojeni pouze částečně, třeba s čerstvostí. Ale u vystaveného, předem namletého masa stále nemáme kontrolu nad jeho druhem resp. částí zvířete v určitém poměru) ani nad jemností – hrubostí pomletí.
Můžeme se setkat s nabízenými různě dochucenými polotovary k přípravě rozličných specialit. To je učebnicový příklad jak oklamat zákazníka. Za větší peníze riskujeme možná méně kvalitní zboží. Proč, protože přidané v uvozovkách dochucení zcela jistě obsahuje nějakou tu syntetickou chemii a ta zakrývá mnohé nedostatky čerstvého zboží (regulátory chutě, uměle prodlužovaná trvanlivost, barviva atd.). Přitom existuje tolik receptů na kvalitní dochucení mletých mas bez zbytečného přidávání syntetických éček.
Jednoznačné známé doporučení zní: namlít si potřebný druh masa (zároveň i množství) doma. A to za trochu času navíc opravdu stojí. Pouze doma si dle své chuti maso okořeníme, přidáme čerstvé bylinky a ostatní ingredience. Pro mnoho receptů z mletého masa…
-
Náš TIP na PDF recept: Domácí sekaná pečeně
-
Náš TIP na PDF recept: Domácí sekaná pečeně
-
Náš TIP na PDF recept: Velikonoční sekaná
-
Náš TIP na PDF recept: Švédské masové kuličky
-
Náš TIP na PDF recept: Šašlik z mletého masa s pečenými brambůrkami
-
Náš TIP na PDF recept: Smažený karbanátek s bramborovým salátem
-
Náš TIP na PDF recept: Sekaný řízek se sýrem (Holandský řízek)
-
Náš TIP na PDF recept: Sekané vepřové biftečky s bazalkou v pikantní rajčatové omáčce
-
Náš TIP na PDF recept: Pštrosí vejce
-
Náš TIP na PDF recept: Plněný paprikový lusk na balkánský způsob
-
Náš Tip na PDF recept: Keftedes v pikantní rajčatové omáčce
-
Náš TIP na PDF recept: Kapustový závitek plněný mletým masem
-
Náš TIP na PDF recept: Chilli con carne
-
Náš TIP na PDF recept: Hovězí houbové karbanátky se smetanovou zeleninovou kaší
-
Náš TIP na PDF recept: Hovězí burger v domácí bulce
-
Náš TIP na PDF recept: Vepřenky (sekané biftečky z vepřového masa)
-
Náš TIP na PDF recept: Vepřenky (sekané biftečky z vepřového masa)
-
Náš Tip na PDF recept: Cuketa plněná mletým masem s rajčátky, pečená s bramborem
-
Náš TIP na PDF recept: Cuketa plněná mletým masem s rajčátky, pečená s bramborem
-
Náš TIP na PDF recept: Boloňské lasagne
-
Náš TIP na PDF recept: Boloňská omáčka (ragů)
Nejnovější komentáře