Závin z listového těsta s olomouckými tvarůžky

Olomoucké tvarůžky, zvané též syrečky, jsou jedinečným a originálním moravským sýrem pyšnící se dlouholetou historií a chráněného zeměpisného označení Evropské unie. Ačkoli se o tvarůžcích převážně mluví jako o olomouckých, ve velkém se vždy vyráběli a vyrábějí v Lošticích. Jejich nezaměnitelná chuť a vůně si získala mnoho stoupenců a naopak díky specifickému aroma se hodně lidí syrečkům obloukem vyhýbá.

Já s Hankou olomoucké tvarůžky opravdu milujeme a svými sympatiemi k pokrmům z listového těsta se též netajíme. Proto je jasné, že v naší kuchařce nesmí chybět „Syrečkový štrúdl“ neboli „Závin z listového těsta s olomouckými tvarůžky“…

Suroviny:

(na jeden závin)

  • Listové těsto 500g
  • Olomoucké tvarůžky
    (kolečka nebo věnečky) 300g
  • Šunka na plátky krájená 200g
  • Kmín drcený
  • Pepř černý nebo barevný,
    čerstvě mletý
  • Vejce 1ks
  • Hladká mouka na pomoučení válu

Postup:

Kolečka či věnečky dostatečně vyzrálých olomouckých tvarůžků nakrájíme podélně na tenčí plátky.
Vajíčko rozklepneme do misky a metličkou rozšleháme.
Plech vyložíme pečícím papírem. Troubu rozpálíme na 200 °C.

Listové těsto na pomoučeném vále či pracovní desce rozválíme na plát ve tvaru čtverce asi 5 mm silný.
Na těsto poklademe plátky šunky tak, aby ze všech stran zůstaly cca 2-3 cm volné okraje. Na šunku rozložíme plátky tvarůžků, které rovnoměrně okořeníme čerstvě mletým pepřem a drceným kmínem (nesolíme, tvarůžky jsou dost slané), okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Těsto zavineme jako štrúdl, utěsníme okraje a přendáme na plech s pečícím papírem spojem dolů.
Závin mašlovačkou potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Dáme péct do středu vyhřáté trouby. Štrúdl s olomouckými tvarůžky pečeme do zlatavé barvy těsta (cca 25-35 minut).

Upečený závin podáváme nakrájený napříč na nepříliš široké plátky.
Výborný je ještě teplý, ale i zastudena (lépe se porcuje).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané