Příprava domácího těsta je časově náročná záležitost. Z tohoto důvodu nelze nikomu zazlívat zakoupení tohoto polotovaru, avšak je dobré si být vědomi, co vlastně tímto konzumujeme.
Pro zajímavost se můžeme podívat na složení listového těsta od jednoho nejmenovaného, ale dosti známého výrobce, kde jsme kurzívou označili to, co opravdu nemusíme: Pšeničná mouka, rostlinný margarín, palmový tuk, pitná voda, řepkový olej, emulgátory (E 322-slunečnicový, E 471), regulátor kyselosti E 330, jedlá sůl, jodičnan draselný, aroma, barvivo E 160a. Po kvalitním másle ani památka…, a nikoho nezajímá, že to společně s moukou a vodou vlastně tvoří listové těsto. Je to hrůza plná zbytečných syntetických éček umocněná dokonce použitím zcela nevhodného palmového oleje. Není co dále komentovat a nelze srovnávat tento i jakýkoli jiný průmyslově vyráběný polotovar s domácím produktem.
Proto recept na zhotovení listového těsta nemůže chybět ani v naší kuchařce, protože není nad vlastní domácí upečené listové těsto, které je křehké a křupavé a nádherně lístkuje, je skvělé i několik dní po upečení. To v žádném případě nelze očekávat od listového těsta kupovaného. Domácí (i rychlé) listové těsto má nádhernou přírodně žlutavou barvu a máme jistotu, jaké ingredience používáme a že není nadité různými éčky, konzervanty nebo barvivy.
Nebojme se připravit si domácí listové těsto “rychlým” způsobem. Je velice jednoduché a časově méně náročné o několik hodin, nežli těsto z receptur našich babiček. Voní máslem a dobře se s ním pracuje. Po jeho použití při přípravě pokrmů (sladkých i slaných) se budeme jen těžko vracet k listovým těstům kupovaným.