Předem (nejlépe přes noc) dáme naložit rozinky do rumu. Dlouhodobé naložení rozinek můžeme urychlit jejich přivedením v rumu téměř k varu a jejich odstavení (nevaříme).
Hrušky zbavíme slupky i jadřince a nakrájíme na menší kostičky (cca 1 cm).
Vyklepnutá vejce v misce rozmícháme.
Zajistíme pokojovou teplotu listového těsta.
Plech vyložíme pečicím papírem.
Troubu předehřejeme na 175 °C.
Připravíme pudingovou náplň.
V hrnci (kastrole), v půl litru studeného mléka metlou rozmícháme pudingový prášek ze dvou sáčků (dvojnásobek, nežli je uváděno v návodu na obalu). Přidáme 6 lžic cukru a za stálého míchání přivedeme k varu. Puding rychle zhoustne.
Dále vaříme za neustálého míchání 2–3 minuty a odstavíme.
Aby se nevytvořil škraloup, zakryjeme nádobu s pudingem potravinářskou folií a necháme zcela vychladnout.
Do tuhého pudingu vmícháme scezené nabobtnalé rozinky (zbylý rum zatím nevyléváme).
Listové těsto na pomoučeném vále (pracovní desce) rozválíme na obdélníkový plát cca 3 mm vysoký. Těsto lehce potřeme (mašlovačkou nebo husím brkem) rozmíchaným vejcem tak, že necháme 2 cm u okrajů nedotčené.
Lehce posypeme strouhankou (vajíčko je důvod k přilnutí strouhanky).
Poklademe nakrájené hrušky.
Posypeme skořicí a třtinovým cukrem.
Navrch potřeme pudinkovou náplní s rozinkami.
Do středu poklademe nalámané kostičky čokolády.
Okraje těsta opět pomažeme vajíčkem a štrúdl zavineme podél delší strany. Patky přehneme a řádně utemujeme.
Druhá varianta zavinutí štrúdlu je, že okraje kratších stran nejprve přehneme a poté podél delší strany zavineme (tím odpadá přehnutí a utemování patek).
Přendáme na plech s pečicím papírem spojem dolů a dáme péci doprostřed předehřáté trouby.
Pečeme nejprve 20 minut, poté závin potřeme rumovým lákem z namočených rozinek a pečeme ještě dalších 10 minut. Štrúdl vyndáme z trouby a necháme zchladnout a zcela vychladit.
Závin z listového těsta s hruškami a pudingem porcujeme ostrým nožem zcela ztuhlý. Při podávání můžeme lehce posypat moučkovým cukrem.