Závin z listového těsta s hruškami a pudingem

Kombinace vanilkového pudingu s hruškami je sama o sobě úžasná. Zabalíme-li vše s přidáním patřičných ingrediencí (např. rozinek a čokolády) do listového těsta, vytvoříme neskutečně chutnou variantu štrúdlu.

Jediné úskalí (pokud nám při pečení šiška štrúdlu nepraskne) je při podávání tohoto skvělého dezertu. Závin s křupavým listovým těstem na povrchu a jemnou pudingovou fáží uvnitř musíme před krájením nechat zcela ztuhnout, a i tak používat hodně ostrý tenký nůž.

Na rozdíl od klasického jablečného štrúdlu, který můžeme vzít jen tak do ruky, doporučujeme tento hruškovo-pudingový závin podávat na talířku se lžičkou…

Suroviny:

(1 větší šiška)

  • Listové těsto 400g
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Hladká mouka na posypání válu
  • Hrušky zelené, tvrdší
    (ne máslové) 2-3 středně velké
  • Pudingový prášek vanilkový 2 sáčky
  • Mléko ½ litru
  • Cukr krupice 6 lžic
  • Rozinky cca 50g
  • Rum 2dl
  • Skořice mletá
  • Třtinový cukr
  • Čokoláda hořká
    (alespoň 60%) cca 100g
  • Strouhanka
  • Vejce na potření 2ks
  • Cukr moučkový
    na posypání k podávání

Postup:

Předem (nejlépe přes noc) dáme naložit rozinky do rumu. Dlouhodobé naložení rozinek můžeme urychlit jejich přivedením v rumu téměř k varu a jejich odstavení (nevaříme).

Hrušky zbavíme slupky i jadřince a nakrájíme na menší kostičky (cca 1 cm).
Vyklepnutá vejce v misce rozmícháme.
Zajistíme pokojovou teplotu listového těsta.
Plech vyložíme pečicím papírem.
Troubu předehřejeme na 175 °C.

Připravíme pudingovou náplň.
V hrnci (kastrole), v půl litru studeného mléka metlou rozmícháme pudingový prášek ze dvou sáčků (dvojnásobek, nežli je uváděno v návodu na obalu). Přidáme 6 lžic cukru a za stálého míchání přivedeme k varu. Puding rychle zhoustne.
Dále vaříme za neustálého míchání 2–3 minuty a odstavíme.
Aby se nevytvořil škraloup, zakryjeme nádobu s pudingem potravinářskou folií a necháme zcela vychladnout.
Do tuhého pudingu vmícháme scezené nabobtnalé rozinky (zbylý rum zatím nevyléváme).

Listové těsto na pomoučeném vále (pracovní desce) rozválíme na obdélníkový plát cca 3 mm vysoký. Těsto lehce potřeme (mašlovačkou nebo husím brkem) rozmíchaným vejcem tak, že necháme 2 cm u okrajů nedotčené.
Lehce posypeme strouhankou (vajíčko je důvod k přilnutí strouhanky).
Poklademe nakrájené hrušky.
Posypeme skořicí a třtinovým cukrem.
Navrch potřeme pudinkovou náplní s rozinkami.
Do středu poklademe nalámané kostičky čokolády.
Okraje těsta opět pomažeme vajíčkem a štrúdl zavineme podél delší strany. Patky přehneme a řádně utemujeme.
Druhá varianta zavinutí štrúdlu je, že okraje kratších stran nejprve přehneme a poté podél delší strany zavineme (tím odpadá přehnutí a utemování patek).
Přendáme na plech s pečicím papírem spojem dolů a dáme péci doprostřed předehřáté trouby.

Pečeme nejprve 20 minut, poté závin potřeme rumovým lákem z namočených rozinek a pečeme ještě dalších 10 minut. Štrúdl vyndáme z trouby a necháme zchladnout a zcela vychladit.

Závin z listového těsta s hruškami a pudingem porcujeme ostrým nožem zcela ztuhlý. Při podávání můžeme lehce posypat moučkovým cukrem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané