U svého řezníka si necháme useknout dvě široké kotlety. Maso doma opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou. U kosti nařízneme (jako bychom chtěli do poloviny kost odříznout). Maso nenaklepáváme. Kotlety z obou stran dobře prosolíme a opepříme čerstvě mletým barevným pepřem.
Slaninu nakrájíme na přibližně půl centimetru široké plátky.
Oloupané cibule rozkrojíme na čtvrtiny.
Rajčátka překrojíme na půl.
Očištěné stroužky česneku plochou stranou nože namáčkneme a nakrájíme na plátky.
Papriku zbavenou jádřince nakrájíme na silnější kolečka, chilli papričku na tenká kolečka (semínka necháváme pouze chceme-li mít pokrm výrazněji ostrý).
Očištěné houby nakrájíme na větší kousky (mražené předem nerozmrazujeme).
Troubu rozpálíme na 220 °C.
Na pánev vyskládáme plátky špeku, které na středním stupni sporáku restujeme pouze do doby, dokud nepustí sádlo po dně pánve. Slaninu přendáme do pekáče a na rozpáleném tuku krátce z obou stran osmahneme okořeněné kotlety (cca půl minutky z každé strany) a odstavíme z plotny.
Ke slanině do pekáče přidáme veškeré nakrájené suroviny (cibuli, rajčátka, česnek, papriku, chilli papričku, houby). Navrch položíme kotlety, podlijeme pivem (cca 2 cm po dně pekáče), zakryjeme poklicí (druhým dílem pekáče nebo alobalem) a dáme péci do středu předehřáté trouby. Zakryté pečeme hodinu (po půlhodince kotlety otočíme), poté odklopené dalších cca 40 minut, přičemž kotlety průběžně přeléváme tvořící se šťávou a dle potřeby obracíme tak, aby se nepřipalovaly. Ze stěn pekáče seškrabáváme výpek (šťáva dostává tmavší barvu). Šťávu necháme zredukovat na malé množství. Pivo můžeme dolít pouze v případě zcela vypečené tekutiny. Výsledkem je měkounké maso, které téměř odpadává od kosti a zeleninová šťávička s měkkými hříbky.
Kotlety servírujeme společně se šťávou, s veškerou zeleninou, slaninou a houbami.
Vhodnou přílohou je dušená či pečená rýže, nebo brambory na různý způsob.
My jsme dnes zvolili kaši z batátů. Jejich nasládlá chuť k pikantní kotletě na cikánský způsob výborně ladí…