Šnečci z listového těsta s oříškovou pomazánkou a brusinkami

Tento recept jistě ocení (nejen) milovníci moučníků z listového těsta. Doma vyrobené listové těsto je zárukou úspěchu každého receptu z tohoto těsta. Příprava listového těsta si však žádá náležitý čas, proto se často uchylujeme k zakoupení chlazených či mražených polotovarů jenž bývají různé kvality. V tomto případě je dobré znát osvědčeného výrobce, v opačném případě je to sázka – buď a nebo. Loterie je vždy podvod na sázející, proto se raději zamyslíme zda se nevyplatí investovat svoji práci a čas k výrobě domácího listového těsta.

Lískovo-oříškovou náplň je nutné zhotovit si doma. Použití různých kupovaných margarínových výrobků plných syntetické chemie, která nahrazuje základní suroviny a pouze evokuje jejich chuť (uváděný regulátor chuti v drobném popisu výrobku) není opravdu vhodné. Vtom tkví podstata dobré domácí kuchyně, protože syntetická éčka snižují kvalitu pokrmu!

Sušené brusinky jsou v tomto případě lepší, nežli rozinky (ty bychom museli napřed namočit do rumu, dezertního vína apod.).

Suroviny:

(na 1 pečicí plech)

  • Listové těsto 500g
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Lískovo-oříšková pomazánka 3 lžíce
  • Brusinky sušené 150g
  • Vejce 1ks
  • Mouka hladká
    na podsypání k vyválení těsta

 

Na lískovo-oříškovou pomazánku:

  • Lískové oříšky 200g
  • Kondenzované slazené mléko
    1 plechovka
  • Mléčná čokoláda 200g
  • Med 6 lžic
  • Kakao kvalitní 2 lžíce

Postup:

Nezbytným předpokladem pro zhotovení tohoto receptu je kvalitní listové těsto (nejlépe doma připravené) a domácí výroba oříškové pomazánky.

Troubu předehřejeme na 200 °C.
Plech vyložíme pečicím papírem.
Vejce v misce rozšleháme.

Vál nebo pracovní desku pomoučíme a listové těsto rozválíme do obdélníkového tvaru o síle 3 mm.

Plát těsta potřeme lískovo-oříškovou pomazánkou, od kraje do kraje (pouze na vzdálenější delší straně necháme centimetr nepotřeného těsta).
Poklademe sušené brusinky, které nemusíme předem namáčet.
Podél delší strany těsto svineme natěsno do rolády a nepotřený okraj utěsníme.

Roládu přendáme na tác (spojem dolů) a necháme asi dvacet minut ztuhnout v mrazáku.

Ztuhlou roládu nakrájíme na centimetrové dílky.
Vzniklé „šnečky“ položíme na plech s pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Vložíme do předehřáté trouby, pečeme asi 20 minut do zezlátnutí a ihned vyjmeme.

Šnečky můžeme podávat teplé i vychladlé.

Na lískovo-oříškovou pomazánku:

Lískové ořechy v pekáčku nebo na plechu 10 minut opražíme v troubě předehřáté na 220 °C. Pozor, hlídáme je, velmi rychle se pálí. Horké je projmutím v utěrce zbavíme slupek.

Ořechy bez slupek jemně nadrtíme nebo nastrouháme.

Připravíme si vodní lázeň (kastrol s mírně se vařící vodou a misku, která nepropadne).
V misce ve vodní lázni rozehřejeme nalámanou čokoládu. Do rozehřáté čokolády (stále ve vodní lázni) postupně vmícháme všechny ostatní ingredience (kondenzované slazené mléko, med a kvalitní kakao).
Horké vlijeme do uzavíratelné sklenice, zavíčkujeme a necháme vychladnout.

Pomazánku, kterou ihned nevyužijeme, můžeme v chladu uchovat pro pozdější použití.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané