Slávka jedlá (Mytilus edulis) je jedlý mořský mlž (mušle) z čeledi slávkovitých. Tento mlž má lesklou modročernou schránku připomínající kapku a oranžové maso, které je pružné, pevné a netučné s vysokým obsahem bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Dorůstá do délky 5–12 cm. Slávky se vyskytují ve všech mořích – preferují poloslanou vodu na mělčinách v blízkosti ústí řek, jednotlivé druhy jsou obvykle specifikované pro určitou oblast. Přizpůsobivost těchto měkkýšů (nevadí jim, ani když se při odlivu na čas octnou na suchu) a snadné rozmnožování je přímo předurčuje k farmovému chovu přirozenou cestou. Toho je využíváno po celém světě.
Slávky sice lze konzumovat v syrovém, lépe řečeno živém stavu, ale jejich zvláštně kořenitá, až mírně nahořklá chuť vybízí ke krátké tepelné úpravě. Pak jsou v mnoha receptech opravdovou delikatesou.
Slávky se vaří zásadně živé, jiná možnost není. V mraženém podání je možné slávky zakoupit bez mušlí a jsou vždy již předvařené.
Jestliže se se slávkami po výlovu dobře a šetrně zachází, vydrží v chladu až 6 dnů po výlovu naživu. Nesmí však před touto dobou nebo během této doby přijít do styku se „sladkou“ vodou. Naopak, před dopravou do vnitrozemí se čistí v mořské vodě. Nesnášejí také velké teplo ani mráz.
Jen pevně uzavřené, tj. živé a čerstvé slávky mají maso vhodné ke konzumaci!
V současné době jsou díky rychlé distribuci čerstvé slávky dostupné nejen ve specializovaných rybích obchodech, ale i v supermarketech s oddělením čerstvých ryb. Prodejcům však stejně mnoho času k prodeji tohoto čerstvého zboží nezbývá.
Kritérium při nákupu je jasné: pouze pevně uzavřené schránky slávek.
Cena slávek se liší spíše nežli původem (u nás nejbližšími mořskými lokalitami – středomoří nebo severní chovy, např. Dánsko), kvalitou očištění před distribucí.
Způsobů na úpravu a využití slávek je mnoho. V našem receptu sázíme na osvědčenou kombinaci kořenové zeleniny s cibulí, česnekem a vínem.
Nezapomínáme na pravidlo při přípravě slávek: před vařením musí být schránky pevně uzavřené (jsou živé), po tepelné úpravě musí být naopak všechny mušle otevřené (ostatní vyhodit)…