Brusinky namočíme do růžového vína tak, aby byly zcela ponořené (můžeme použít i rum) a necháme nejlépe přes noc, aby krásně nabobtnaly a vsákly do sebe tekutinu.
Tvaroh v míse smícháme s cukrem a brusinkami. Dáme vychladit.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Na pomoučeném vále rozválíme listové těsto do čtvercového tvaru o síle 3 mm. Těsto nakrájíme na čtverce o rozměrech cca 15x15cm. Každý čtverec naplníme tvarohovou náplní, okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a přeložíme nakoso. Okraje pevně spojíme a prsty nebo vidličkou kraj ještě jednou utěsníme.
Šátečky položíme na připravený plech s pečicím papírem a potřeme je rozšlehaným vajíčkem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Těsně před koncem pečení šátečky znovu potřeme zbývajícím vajíčkem.
Šátečky jsou výborné teplé i vychladlé jen tak do ruky. Při podávání je však můžeme pocukrovat moučkovým cukrem nebo dle libosti přidat zakysanou smetanu či domácí šlehačku.