Rychlá mrkvová polévka s vejci

Tuto výbornou polévku lze vlastně uvařit, aniž bychom museli nejprve na nákup. Potřebné suroviny míváme často doma či na zahrádce. Tento recept vychází vlastně ze známého „co dům dal“ a do domácí kuchařky rozhodně patří.

I když je název odvozen podle základní suroviny – mrkve, nejedná se o žádnou dětskou mrkvičkovou polívčičku, ale o rychlou, třeba pikantní polévku vhodnou i pro chlapy.

Když jsme použili výraz „co dům dal“, tak tím myslíme i kvalitní domácí vývar, který nemůže v domácí kuchyni nikdy chybět (byť v zamrazeném stavu). A to je vlastně příklad dobrého vaření třeba v našich domácích kuchyních oproti tomu co lze různě koupit jako hotové jídlo…

Suroviny:

(3-4 porce)

  • Mrkev 2 středně velké
  • Brambor 1 velký
  • Celer ¼ střední bulvy
  • Cibule 1 menší
  • Olej cca 1 lžíce
  • Kvalitní špek (slanina) 150g
  • Vývar masový či zeleninový
    (recepty v kap. „Domácí polotovary“) 1l
  • Vejce 2ks
  • Cukr 1 lžička
  • Sůl
  • Pepř černý čerstvě mletý a celý
  • Kmín drcený a mletý
  • Bobkový list
  • Červená paprika sladká mletá 1 lžíce
  • Mleté chilli papričky (nemusí být)
  • Libeček či jiné bylinky
    (výborná je saturejka) 2 hrsti nasekaných

Postup:

Cibuli nakrájíme na větší kostičky.
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky.
Mrkev a celer nastrouháme nahrubo.
Oškrábanou bramboru překrájíme na malé kousky (ponecháme zatím ponořené ve vodě, aby nezčernaly).
Vejce vyklepneme do mističky, ale nerozkvedláváme.

Dno hrnce zakápneme olejem a vhodíme kostičky slaniny. Na sporáku při vyšším stupni za občasného míchání restujeme špek pouze dosklovata.
Vhodíme nakrájenou cibulku a přidáme několik špetek drceného kmínu a restujeme cibuli též pouze dosklovata.
Přidáme nastrouhanou mrkev společně se lžičkou cukru.
Opět necháme pár minut restovat, přičemž cukr lehce karamelizuje.
Přisypeme lžíci papriky, pouze párkrát promíchneme (aby paprika nezhořkla) a zalijeme vývarem.
Osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a okmínujeme mletým kmínem. Přihodíme jeden lístek bobkového listu a pár kuliček celého pepře. Pokud máme rádi pikantnější polévku, přiostříme dle chuti mletou chilli papričkou.
Přivedeme k varu a vložíme nadrobno nakrájenou bramboru.
Kostičky brambor necháme uvařit do změknutí (cca 14-17 min.).

Ochutnáme, případně dosolíme či doostříme.
Na závěr přihodíme do polévky čerstvé nasekané bylinky, lehce vmícháme vejce (tak aby zůstaly větší kousky celistvé) a sporák s polévkou vypneme (odstavíme ze sporáku).
Necháme chvilku odstát, aby chutě i vůně přidaných bylinek v polévce prolnuly a můžeme podávat.

Fotogalerie:

Najděte si další recept:

error: Kopírování obsahu je zakázané