Cibuli nakrájíme na větší kostičky.
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky.
Mrkev a celer nastrouháme nahrubo.
Oškrábanou bramboru překrájíme na malé kousky (ponecháme zatím ponořené ve vodě, aby nezčernaly).
Vejce vyklepneme do mističky, ale nerozkvedláváme.
Dno hrnce zakápneme olejem a vhodíme kostičky slaniny. Na sporáku při vyšším stupni za občasného míchání restujeme špek pouze dosklovata.
Vhodíme nakrájenou cibulku a přidáme několik špetek drceného kmínu a restujeme cibuli též pouze dosklovata.
Přidáme nastrouhanou mrkev společně se lžičkou cukru.
Opět necháme pár minut restovat, přičemž cukr lehce karamelizuje.
Přisypeme lžíci papriky, pouze párkrát promíchneme (aby paprika nezhořkla) a zalijeme vývarem.
Osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a okmínujeme mletým kmínem. Přihodíme jeden lístek bobkového listu a pár kuliček celého pepře. Pokud máme rádi pikantnější polévku, přiostříme dle chuti mletou chilli papričkou.
Přivedeme k varu a vložíme nadrobno nakrájenou bramboru.
Kostičky brambor necháme uvařit do změknutí (cca 14-17 min.).
Ochutnáme, případně dosolíme či doostříme.
Na závěr přihodíme do polévky čerstvé nasekané bylinky, lehce vmícháme vejce (tak aby zůstaly větší kousky celistvé) a sporák s polévkou vypneme (odstavíme ze sporáku).
Necháme chvilku odstát, aby chutě i vůně přidaných bylinek v polévce prolnuly a můžeme podávat.