Pórkovo-kmínová krémová polévka se slaninou

Rychlá a jednoduchá polévka, kterou ocení zvláště milovníci specifické chutě a vůně kmínu a říznosti pórku.
Tyto dvě suroviny společně vytvářejí výbornou originální chuť.

Kmín používáme často jako doplňkové koření. K docílení opravdu kmínové chuti musíme množství výrazně zvýšit a používat kmín drcený (případně i mletý). Čerstvě nadrceným či namletým celým kmínem (v hmoždíři či v mlýnku) jeho chuť výrazně podpoříme.

V naší domácí kuchyni často hledáme recepty na využití přebývajících vaječných bílků, které v této polévce snadno zužitkujeme…

Suroviny:

(4-5 porcí)

  • Pórek 1 větší
    + jarní cibulka na zdobení
  • Cibule střední 1ks
  • Máslo 125g
  • Vývar (zeleninový, drůbeží nebo hovězí) 2l
  • Anglická slanina (nebo jiná masitá) 150g
  • Hladká mouka 2 lžíce
  • Mléko 3dl
  • Vejce 2ks nebo bílky ze 3-4 vajec
  • Pepř mletý
  • Kmín drcený 1 lžička
  • Kmín mletý
  • Sůl
  • Chléb na krutony

Postup:

Oloupanou cibuli nakrájíme na středně velké kostičky.
Pórek nakrájíme na tenčí kolečka (oddělíme světlou a zelenou část).
Slaninu nakrájíme na nepříliš drobné kostičky.

Předem připravíme chlebové krutony.
Dva dny starý chléb nakrájíme na kostičky cca 2 cm velké, které rozprostřeme na pečící plech. Pečeme ve středu předem rozpálené trouby na 200 °C za občasného promíchání (otočení kostiček) dozlatova.

V hrnci na vyšším stupni sporáku rozehřejeme máslo a přidáme nakrájenou cibuli. Za průběžného míchání necháme zesklovatět a přidáme světlou část pórku, lžičku drceného kmínu a nakrájenou slaninu. Krátce zarestujeme a zaprášíme hladkou moukou. Opět chviličku restujeme (mouka nesmí zhnědnout) a zalijeme vývarem, opepříme a osolíme. Necháme provařit (částečně zaklopené poklicí) zhruba 20 minut.
Po změknutí pórku polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a přivedeme opět do mírného varu.
Nakonec do polévky vmícháme jemně vidličkou rozšlehané vejce (nebo bílky), přihodíme druhou (zelenou) polovinu pórku a ještě krátce (cca 5minut) provaříme. Přidáme mléko na zjemnění, podle chuti doladíme solí, čerstvě mletým pepřem a mletým kmínem. Dovaříme posledních 5 minut a odstavíme ze sporáku.

Polévku podáváme doplněnou chlebovými krutonky. Zdobíme jak jinak, nežli nakrájeným čerstvým pórkem či zelenou částí jarní cibulky.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané