Polévka z červené řepy

Tento originální recept je dílem Hanky. Jak to v kuchyních bývá, rychle vymyšlený pokrm s velkou dávkou improvizace obvykle dopadne na výbornou a stojí za to jej zaznamenat. Vzniku této výtečné a velmi zdravé polévky vděčíme vlastně porouchanému odšťavňovači, který vypověděl službu při odšťavňování červené řepy. Řepu bylo nutno zpracovat jiným způsobem, proto se Hanka dala okamžitě do přípravy polévky, která celý byt zaplavila vůní připomínající přípravu boršče.

Červená řepa v kombinaci s mrkví a cibulí dělá i po tepelné úpravě z polévky výživovou a vitaminovou bombu. Takže vůbec nezhřešíme doplněním polévky pro chuť dobrým uzeným. Chlapskou část strávníků můžeme pro tuto zdravou polévku zlákat nejen uzeným, ale i chilli papričkami, které dodají polévce patřičný šmrnc…

Suroviny:

(cca 4-6 porcí)

  • Červená řepa 3-4 střední bulvy
  • Cibule 2 střední
  • Mrkev 2 větší
  • Brambory 2 střední
  • Nať z řapíkatého celeru 2 stvoly
  • Anglická slanina (masitá)
    nebo jiné uzené maso cca 250g
  • Máslo 1 lžíce
  • Olej (slunečnicový, řepkový) cca 3 lžíce
  • Sůl
  • Pepř černý mletý
  • Kmín drcený
  • Sušená petrželka a celer
  • Mleté chilli papričky (nemusí být)
  • Vývar (zeleninový, masový) cca 1,5l
  • Voda na dolití
  • Zakysaná smetana nebo bílý jogurt
    na přizdobení k podávání

Postup:

Bulvy řepy zbavíme slupky. Třetinu nakrájíme na tenká půlkolečka, ostatní na kostičky (cca 1-1,5cm).
Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kostičky.
Očištěnou mrkev taktéž nakrájíme na větší kostičky.
Syrové oškrábané brambory překrájíme na kostičky (větší než mrkev).
Libovější anglickou slaninu nebo jiné uzené maso nakrájené na ne moc drobné kousky krátce orestujeme na pánvi se lžíci oleje.

V hrnci rozpálíme olej společně s máslem. Vhodíme nakrájenou cibuli, kterou za průběžného míchání restujeme pouze dosklovata. Přihodíme nakrájenou mrkev a řepu i brambory. Dále restujeme cca 10 minut. Přidáme kmín, pepř i sušenou kořenovou nať a řapíky celeru. Zalijeme vývarem, osolíme, přivedeme k varu a na ztlumeném sporáku částečně zaklopené, vaříme do změknutí řepy i mrkve cca 1,5 hodiny (tvrdá řepa vyžaduje delší tepelnou úpravu, brambory slouží hlavně pro hustší konzistenci polévky). Nať řapíkatého celeru vyjmeme.

Nyní do misky odebereme třetinu vařené zeleniny (hlavně půlkolečka řepy).
Ostatní zeleninu v polévce rozmixujeme tyčovým mixérem.
Přidáme orestovanou slaninu, odebranou zeleninu vrátíme do polévky, přivedeme k varu a dle potřeby polévku zredukujeme nebo naopak nastavíme vřící vodou.
Dochutíme solí a mletým pepřem. Pikantnost polévky můžeme zdůraznit mletými chilli papričkami.

Při podávání polévku zdobíme zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané