Omyté hovězí maso (z kýty, plece nebo krku) a vepřové maso (z plece nebo krkovice) zbavíme přebytečných blan, nakrájíme na kousky a nameleme. Z paprikových lusků (lusky baculatějšího tvaru se lépe plní) odřízneme konec se stopkou (odložíme, nevyhazujeme) a lusky zbavíme jadřince. Odřízneme kousek z každé papriky (ne špičky) a najemno nasekáme (odložíme stranou).
Fetu nastrouháme na hrubém struhadle nebo nadrobno nasekáme (polovinu odložíme stranou).
Slupku rajčat nařízneme do kříže naproti bubákovi a rajčata vhodíme na cca 2 minuty spařit do vroucí vody. Zchladíme ve studené vodě, oloupeme slupku, zbavíme bubáků a vnitřní dužiny (dužinu odložíme stranou) a nakrájíme nadrobno.
Polovinu oliv pokrájíme na tenká kolečka (odložíme stranou), druhou nasekáme najemno.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky, posolíme (cca 1/2 lžičky) a plochou stranou širšího nože se solí utřeme.
Nasekáme všechny čerstvé bylinky.
Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká půl kolečka (dáme též stranou).
Pekáč vymažeme máslem.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Ve větší míse pečlivě vmícháme do mletého masa připravené ingredience (nakrájená rajčata, nastrouhanou či nasekanou fetu, olivy nasekané najemno, utřený česnek, nasekanou čerstvou bazalku, oregano, saturejku), kromě těch, co jsme odložili stranou. Ještě dochutíme solí (opatrně, sýr Feta je dosti slaný a česnek je též utřený se solí), mletým barevným pepřem, mletými chilli papričkami (podle toho, jak kdo má rád pikantnost). Přidáme lžíci ajvaru (nemáme-li ajvar, použijeme rajčatový protlak).
Takto dochuceným masem naplníme paprikové lusky a zaklopíme seříznutými konci (jako pokličkou). Při plnění masovou směs opatrně prsty vtlačujeme až do špiček lusků. Částečné přečnívání masa přes okraj paprik vůbec nevadí.
Do vymazaného pekáče vložíme lusky s „pokličkami“ (pokud možno papriky neklademe příliš těsně k sobě), přidáme cibuli, rajčatovou dužinu, kolečka oliv a najemno nasekané papriky (připravené odložené suroviny). Podlijeme cca 1 cm vývarem, přimícháme dvě lžíce rajčatového protlaku a několik lžic ajvaru (v případě, že nemáme ajvar, dáme více rajčatového protlaku). Dáme péci do středu předehřáté trouby.
Pečeme nejprve cca 30 minut zakryté (alobalem). Zkontrolujeme množství tekutiny (papriky přelijeme). Odkryté pečeme dále ještě cca 30 minut. Papriky často kontrolujeme, zdali se nepřipalují a přeléváme šťávou z pekáče, přičemž zároveň hlídáme její množství (zbytečně již vývar nepřidáváme, šťáva by se měla zredukovat na menší množství). V případě, že papriky začínají z vrchu hodně tmavnout, tak je opatrně otočíme. Nakonec lusky posypeme odloženou nastrouhanou fetou a zapečeme ještě cca 10 minut.
Plněné paprikové lusky servírujeme s trochou šťávy z pekáče, ve které je viditelná cibule, olivy, paprika i sýr.
Vhodných příloh k plněným paprikovým luskům na balkánský způsob je celá řada (například pečené brambory, bramborová kaše, zeleninové pyré, rýže apod.). Naším tipem na přílohu, která k tomuto pokrmu velmi ladí je cizrnová kaše se sušenými rajčaty a bazalkou (recept v kapitole „Přílohy“).