Pikantní kuřecí kousky s kukuřicí

Originální recept, se kterým se s vámi rádi podělíme na této dvoustraně naší knihy či na webu, vznikl nějak takto:
„ Muži máš hlad? Já ti udělám něco k večeři.“ Následuje prohlídka ledničky a vyndavání surovin.
Není od věci, že tímto způsobem vznikají famózní pokrmy, které je však potřeba zaznamenat, protože záhy upadají v zapomnění. Vždyť nejlepší recepty se narodily právě tímto způsobem a dnes je máme gastronomicky jasně definované. Příležitostná a náhodná kombinace surovin a ingrediencí je tím nejlepším podhoubím pro nová jídla, která mají daleko větší úspěch, nežli, když někdo něco urputně vymýšlí.

„Pikantní kuřecí kousky s kukuřicí“, to je jednoduchý, celkem rychlý pokrm (akorát ke souběžně připravované rýži) z jedné pánve vhodný k obědu i večeři. Na rozdíl od klasických minutek si žádá nepříliš dlouhé podušení ve vývaru (nebo vodě). Zde nepodáváme zeleninu „na skus“. Naopak je důležité krátkým podušením nechat její chutě včetně ostatních ingrediencí vstoupit do masa a šťávy…

Suroviny:

(2 porce)

  • Kuřecí prsní řízky 300g
  • Sádlo 2 lžíce
  • Cibule 1 větší
  • Cherry rajčata 10ks
  • Paprika barevná 1ks
  • Kukuřice mražená 200g
  • Chilli omáčka 2 lžíce
  • Chilli mleté papričky
  • Pepř mletý
  • Sůl
  • Tymián čerstvý (může být i zmrazený)
    1 snítka
  • Vývar (drůbeží nebo zeleninový)
    nebo voda cca 0,5l

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno, papriku (v našem případě žlutou) na plátky nebo kostičky, cherry rajčátka na čtvrtky.

Kuřecí prsíčka očistíme, omyjeme a osušíme. Nakrájíme na kousky cca 2-3cm velké.

Na pánvi rozehřejeme sádlo a na něm dosklovota orestujeme nakrájenou cibuli.

Přihodíme maso a rychle zarestujeme. Dále do pánve přidáme nakrájenou papriku, cherry rajčátka, kukuřici a restujeme asi 10 min. Podlijeme vývarem nebo vodou. Přidáme chilli omáčku a podle své chuti osolíme, opepříme a doostříme mletými chilli papričkami. Vložíme snítku tymiánu.
Dusíme (na mírně ztlumeném sporáku) částečně přiklopené (cca 25-30 minut).
Jakmile se šťáva zredukuje asi na 1cm, odstavíme směs z plotny. Maso i kukuřice jsou měkké a nasáklé ostatními ingrediencemi.

Snad nejlepší přílohou k tomuto pokrmu je dušená či pečená rýže. Můžeme zvolit i domácí bramborové hranolky, krokety nebo třeba jen čerstvé pečivo.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané