Nudličky ze sójového masa se špenátem a rajčaty se soba nudlemi

Při přípravě bezmasých pokrmů zvláště vegetariáni (i přísnější vegani) používají jako náhradu masa živočišného „maso sójové”. To je však potřeba před samotným zpracováním povařit v kvalitním silném vývaru, abychom se alespoň přiblížili k chuti a konzistenci „opravdového“ masa. Nejlepší je vývar masový, ale vegani jistě použijí vývar zeleninový.

Dobrou předpřípravou sóji lze vizuálně i chuťově zmást strávníka, kterého necháváme v domnění, že konzumuje kuřecí nebo vepřové maso.
Toho můžeme docílit jedině povařením sójového masa v silném kuřecím či vepřovém vývaru.

Nesporná výhoda sójového masa je v rychlosti jeho úpravy.

Suroviny:

(2 porce)

  • Sójové maso (nudličky) 100g
  • Listový špenát 4-6 hrstí čerstvého
  • Cherry rajčata cca 8 ks
  • Olivový olej 2 lžíce
  • Sůl
  • Barevný čerstvě mletý pepř
  • Mleté chilli papričk
  • Sójová omáčka
  • Masový (zeleninový) vývar cca 6dl

Postup:

Sójové maso povaříme cca 15 minut ve vývaru, scedíme a necháme odkapat (nevymačkáváme).
Vývar zatím nevyléváme (ponecháme k dalšímu použití).

Cherry rajčata překrojíme na poloviny nebo čtvrtky (podle velikosti).
Listy špenátu nahrubo nakrájíme nebo natrháme.

Soba nudle vložíme do vroucí osolené vody. Velmi krátce dle návodu povaříme (ještě o malinko méně, cca 2 minuty) a přes cedník scedíme.

V pánvi s vyšším okrajem (např. Wok) na olivovém oleji zprudka krátce orestujeme sójové maso, dochutíme solí (pouze špetku, sójová omáčka je již slaná) a barevným pepřem. Pikantnost dodáme mletými chilli papričkami. Přidáme cherry rajčátka a ještě minutku restujeme. Dále přihodíme špenátové listy, přilijeme trochu vývaru (ponechaného z vaření sójového masa), zakápneme sójovou omáčkou a zredukujeme.
Nakonec vmícháme připravené soba nudle, krátce prohřejeme a podáváme.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané