Medové chilli kuře s ananasem

Ananas je tropické ovoce. Čerstvý ananas běžně koupíme v každém supermarketu, často však ne zcela dozrálý. To není na závadu, protože plody ananasu v pokojové teplotě za několik dní „dojdou“. Koupit zelenější ananas je vlastně výhodou, protože toto ovoce, kromě jeho specifické řízné chuti též pěkně vypadá a na nějaký čas poslouží i jako hezká dekorace. Správně vyzrálý ananas poznáme (kromě žloutnoucí barvy) tak, že některé listy jdou bez většího odporu vytáhnout. V tento okamžik se urychleně rozhodneme, do jakého receptu ananas použijeme (pokud ho nesníme v čerstvém stavu).

Pečené kuře s čerstvým ananasem je výborná volba. Kombinace dobře osoleného kuřete s pikantním chilli a sladkým medem dává pokrmu trochu výjimečnou, ale výbornou slanosladkou pikantní chuť. Zkrátka kuře opět trochu jinak…

Suroviny:

(4 porce)

  • Kuře celé cca 1,5kg
  • Ananas čerstvý cca polovina
  • Cibule červená 1 velká
  • Sůl
  • Kmín drcený
  • Chilli papričky sušené (mleté i drcené)
  • Máslo cca 150g
  • Med cca 2 lžíce
  • Šťáva z poloviny pomeranče
  • Olej 1 lžíce
  • Voda nebo vývar (drůbeží, zeleninový)
    na podlití

Postup:

Z ananasu seřízneme spodní i horní část a ostrým nožem okrájíme slupku. Očištěný ananas podélně rozkrojíme, vyřízneme středovou tvrdou část a polovinu nakrájíme na kostičky cca 1-2 cm velké (můžeme si odložit plátky ananasu na finální ozdobení).
Pekáč vytřeme máslem.
Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na tenká kolečka a dáme do vymazaného pekáče.
Připravíme medovou glazuru. Do misky dáme dvě lžíce medu, osolíme (2 špetky), přidáme nadrcené sušené chilli papričky (půl lžičky), zakápneme lžící oleje a pomerančovou šťávou z poloviny pomeranče. Metličkou dobře promícháme.
Troubu předehřejeme na 200 °C.

Kuře očistíme a dobře omyjeme. Necháme odkapat a ze všech stran (i zevnitř) prosolíme a okořeníme drceným kmínem a mletými sušenými chilli papričkami. Dutinu naplníme částí nakrájeného ananasu (aby při pečení chuť ananasu prostoupila celé kuře) a kuře vložíme do pekáče na cibuli. Ostatní kostičky ananasu přidáme okolo kuřete. Na kuře položíme několik plátků másla. Podlijeme trochou vody nebo vývaru (cca ½ cm po dně pekáče), zakryjeme (poklicí, druhým pekáčem nebo alobalem) a dáme péci do středu rozpálené trouby. Pečeme bez zbytečného odkrývání cca jednu a půl hodiny (podle velikosti kuřete).

Takto předpečené kuře přelijeme vznikající šťávou, potřeme částí medové glazury a dáme zpět do trouby dopékat při stejně vysoké teplotě (již nezaklopené, za občasného přelévání šťávou) cca na 20 minut (vytváří se opečená kůžička). Kuře otočíme, potřeme glazurou z druhé strany a opět dopékáme do zlatavé kůžičky (přibližně dalších 20 minut). Pokud jsme si odložili plátky ananasu na zdobení, potřeme je zbytkem glazury a přidáme péci ke kuřeti.

Měkké kuře s křupavou kůžičkou vyjmeme z pekáče (ananas z dutiny necháme v pekáči) a naporcujeme k podávání. Šťávu s ananasem v pekáči dle potřeby zredukujeme v troubě nebo na sporáku (ze stran pekáče seškrabáváme připečený výpek do šťávy).

Dušená či pečená rýže je snad nejvhodnější přílohou k receptu na „Medové chilli kuře s ananasem”, které podáváme společně s pikantní šťávou slanosladké chuti s kousky ovoce a cibulkou. Pokrm můžeme navíc přizdobit medovým plátkem ananasu…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané