Listový závin s kysaným zelím a klobáskou

,,V troubě máš překvapení”, časté oznámení Hanky, třeba v případě, když se vracím domů z práce pozdě večer.

Tentokrát se nejednalo o žádnou sladkou buchtu nebo koláč, ale o něco zcela jiného. Závin z listového těsta s kysaným zelím a klobásou mě natolik nadchl (a nejen mě), že jej musíme v naší knize prezentovat. Je nutné podotknout, že chuťový zážitek při konzumování závinu je velmi ovlivněn tím, jaké suroviny použijeme. Doma naložené kysané zelí nenahradí žádné kupované v pytlíku či sklenici zakoupené v supermarketu. Podobné je to též s listovým těstem.
Zkrátka, nic nemůže nahradit poctivě doma vyrobený polotovar!

Původ tohoto našeho receptu je poněkud nejasný. Hanka jej získala od své sestry Lenky, která zase z dávno zapomenutého zdroje. Inspirace na skvělé pokrmy se k nám dostávají různými cestami a i o tom domácí kuchtění je.

Suroviny:

  • Listové těsto
    (recept v kap. ,,Domácí polotovary”) 500g
  • Kysané zelí
    (recept v kap. ,,Domácí polotovary”) 500g
  • Klobása ostravská
    nebo papriková 2ks
  • Černé pivo 5 dcl
  • Zakysaná smetana 150g
  • Anglická nebo jiná dobrá slanina
    (nakrájená na plátky) cca 200g
  • Cibule 1ks větší
  • Skořice 1 lžička
  • Kmín drcený 1 lžička
  • Strouhanka na posypání těsta
  • Vejce na potření 1ks
  • Sezamová semínka
    (mohou být i Chia semínka)
  • Sádlo 2 lžíce
  • Hladká mouka na podsypání

Postup:

Na pánvi (nejlépe Wok nebo jiné hluboké pánvi) orestujeme na sádle na větší kostičky nakrájenou cibulku pouze dosklovata, přičemž máme sporák tak na polovinu. Přidáme kysané zelí (neproplachujeme, ale bez láku) a restujeme dalších asi 10 minut. Zasypeme skořicí a postupně podléváme černým pivem. Jakmile se veškeré pivo (0,5l) vydusí, vmícháme zakysanou smetanu, ještě krátce promícháme a odstavíme. Takto připravenou směs necháme vychladit.

Klobásu oloupeme, konce odkrojíme a nakrájíme na finální zdobení.

Plech vyložíme pečicím papírem.
Troubu předehřejeme na 200 °C.

Listové těsto na mírně pomoučeném válu vyválíme na plát o síle asi 3 mm.
Těsto posypeme strouhankou a poklademe plátky slaniny. Slaninu klademe tak, aby ze všech stran, zůstaly cca 2-3 cm volné okraje.
Dále rozprostřeme zelnou směs a do středu vložíme oloupanou klobásku.
Takto celý závin zabalíme jako balíček (nevineme jako štrůdl), utěsníme okraje a přendáme na plech spojem dolů.
Ze zbytku odkrojků listového těsta můžeme vykrojit proužky o šířce cca 0,5 mm a jimi na koso ozdobit zabalený závin.

Dáme péct do středu vyhřáté trouby. Pečeme nejprve 20 min. Poté závin vyjmeme z trouby, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme semínky, kmínem a jemně nakrájenými kolečky odložených klobásek nebo slaniny.
V případě použití Chia semínek – semínka s předstihem zalijeme studenou vodou a necháme 10 minut nabobtnat.
Ozdobený závin vrátíme zpět do trouby a necháme ještě dalších 15-20 minut dopéct dozlatova.

Tento luxusní závin je vynikající teplý, vlažný i zastudena.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané