,,V troubě máš překvapení”, časté oznámení Hanky, třeba v případě, když se vracím domů z práce pozdě večer.
Tentokrát se nejednalo o žádnou sladkou buchtu nebo koláč, ale o něco zcela jiného. Závin z listového těsta s kysaným zelím a klobásou mě natolik nadchl (a nejen mě), že jej musíme v naší knize prezentovat. Je nutné podotknout, že chuťový zážitek při konzumování závinu je velmi ovlivněn tím, jaké suroviny použijeme. Doma naložené kysané zelí nenahradí žádné kupované v pytlíku či sklenici zakoupené v supermarketu. Podobné je to též s listovým těstem.
Zkrátka, nic nemůže nahradit poctivě doma vyrobený polotovar!
Původ tohoto našeho receptu je poněkud nejasný. Hanka jej získala od své sestry Lenky, která zase z dávno zapomenutého zdroje. Inspirace na skvělé pokrmy se k nám dostávají různými cestami a i o tom domácí kuchtění je.