Listový závin s hruškami, sýrem s modrou plísní a ořechy

Variace náplní listových závinů jsou nespočetné. Jak na slaný způsob, tak nasladko.
V tomto receptu předkládáme něco mezi tím. Kombinace sladkých, máslových hrušek se slaným sýrem s modrou plísní a doplněných originální hořko-nasládlou chutí vlašských ořechů nabízí něco výjimečného!

Chuť tohoto sladko-slaného závinu výrazně ovlivňuje jak zralost a tím i sladkost hrušek, tak hlavně druh použitého sýra. Proto používáme sýr s modrou plísní, který nám vyhovuje…

Suroviny:

(1 šiška)

  • Listové těsto 250g
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Strouhanka 1 hrst
  • Sýr s modrou plísní
    (Rokfór, Gorgonzola, Niva apod.) 200g
  • Vlašské ořechy 150g
  • Hrušky (nejlépe „máslovky”) 2–3ks
  • Vejce na potření 2ks

Postup:

Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na hrubém struhadle.
Sýr s modrou plísní nastrouháme nahrubo.
Vlašské ořechy nasekáme nahrubo.
Troubu rozpálíme na 200 °C.
Plech vyložíme pečicím papírem.

Listové těsto vyválíme na pomoučeném vále nebo pracovní desce na obdélníkový plát tenký asi 2 mm. Těsto lehce potřeme (mašlovačkou nebo husím brkem) rozmíchaným vejcem tak, abychom nechali 2 cm u okrajů zatím nedotčené.
Posypeme strouhankou (vajíčko je důvod k přilnutí strouhanky), nastrouhaným sýrem a nastrouhanými hruškami. Okraje těsta dotřeme rozšlehaným vajíčkem a plát svineme do štrúdlu. Patky přehneme a řádně utemujeme.
Druhá varianta zavinutí štrúdlu je, že okraje kratších stran nejprve přehneme a poté podél delší strany zavineme (tím odpadá přehnutí a utemování patek).
Přendáme na plech s pečícím papírem spojem dolů, dáme péci doprostřed předehřáté trouby.

Přendáme na plech vyložený pečícím papírem (spojem dolů) a dáme péct do předehřáté trouby doprostřed.
Pečeme nejprve 20 minut. Poté potřeme vajíčkem a necháme ještě dalších 10 minut dopéci dozlatova.
Vychladlý závin krájíme k podávání.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané