Drobná červená čočka, jakožto celoroční záležitost, je výbornou surovinou nabízející nám možnost kdykoli si uvařit polévku, třeba v krémové podobě. Jedná se o krém hustší konzistence. Čočka však svou strukturou nedovoluje polévku rozmixovat zcela dohladka. Takže napohled hustý, nepříliš jemný čočkový krém plný zeleniny je naprosto správně.
Velmi lehkou pikantnost polévky pocházející z použité chilli papričky a pepře dovedeme k dokonalé lahodnosti citronovou šťávou. Jak při dochucování, tak přímo na talíři při podávání…
Lahodná krémová polévka z červené čočky
Suroviny:
(cca 6-8 porcí)
- Červená čočka 400g
- Zeleninový vývar (recept v kapitole
„Domácí polotovary“) nebo voda 1,5l - Mrkev, celer, petržel
(rovným dílem) 300g - Řapíkatý celer 2 silné stonky
- Cibule 1 větší
- Olej slunečnicový nebo řepkový
2 lžíce - Česnek 2 větší stroužky
- Rajčatový protlak
(recept v kapitole „Domácí polotovary“) 70g - Chilli paprička (čerstvá nebo sušená)
1 malá červená - Sůl
- Pepř černý mletý
- Citronová šťáva 2 lžíce
+ několik kapek při podávání - Čerstvé nasekané bylinky
zdobení (petrželka, libeček, bazalka apod.) - Krutonky z bílého pečiva k podávání
Suroviny na máslové krutonky:
- Bílá veka (cca 1/3)
- Máslo 100g
Postup:
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky.
Oškrábanou kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo.
Řapíkatý celer sloupneme a nakrájíme na měsíčky.
Chilli papričku zbavíme semínek a nasekáme nadrobno.
Oloupané stroužky česneku nasekáme též nadrobno.
Červenou čočku v cedníku propláchneme a necháme odkapat.
V hrnci na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibuli (nesmí zhnědnout).
Přidáme kořenovou zeleninu, řapíkatý celer a dále restujeme (za průběžného míchání) cca 5 minut.
Přidáme česnek chilli papričku, necháme rozvonět a vmícháme rajčatový protlak.
Ještě krátce zarestujeme. Přidáme čočku a zalijeme vývarem (nebo vodou).
Osolíme, opepříme a částečně zakryté vaříme do změknutí čočky i zeleniny (cca 20 minut).
Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Konzistenci můžeme dle potřeby upravit přilitím vřící vody nebo vývaru. Polévka by však měla být dostatečně hustá.
Dochucujeme citronovou šťávou, případně ještě solí a pepřem.
Při servírování polévku zdobíme krutonky z bílého pečiva a nasekanými čerstvými bylinkami.
Pár kapkami citronové šťávy dostaneme tento krém do ještě vyšších, lahodných dimenzí.
Postup na máslové krutonky:
Bílou veku nakrájíme na kostičky cca 1,5 cm velké.
V kastrůlku pozvolna rozpustíme máslo.
Kostičky veky vsypeme do pekáče, přelijeme rozpuštěným máslem (ze všech stran krutonky v másle namočíme) a vložíme do trouby předehřáté naplno na funkci „Gril“. Krutonky neustále hlídáme a promícháváme až do jejich zlatavé barvy.