Kuřecí steak na čerstvém tymiánu s pečeným bramborem a domácí majonézou

Kdybychom se rozhodli hlavní chody v naší kuchařce ještě dále zaškatulkovat na hotovky a minutky, steaky by pro svou rychlost a nenáročnost přípravy jistě vévodili podkapitole minutkových pokrmů. Příprava dobrého steaku však není jen tak hodit maso na pánev. Řídíme alespoň dvěma základními pravidly.

Výběr vhodného masa na steak je stěžejní záležitost, jednak podle tuhosti, ale hlavně podle šťavnatosti (tj. podílu tuku) masa z daného zvířete (netýká se to samozřejmě ryb). Proto jsme i v tomto receptu použili vykostěná kuřecí stehna, která jsou daleko šťavnatější nežli prsa.
To druhé pravidlo zní: maso na steak je potřeba vždy předem na určitou dobu naložit (marinovat).
Marinování steaků má dva základní důvody. Jednak maso použitím soli zkřehne (přičemž naopak olej zabrání přílišnému pouštění vody) a do masa pronikne lépe chuť ingrediencí (bylinek, koření apod.) daného receptu.
Vlastní tepelná úprava masa je již otázka minut, proto se steaky řadí do sekce minutkových pokrmů (nebo alespoň dříve tomu bylo zvykem).

V našem receptu používáme domácí polotovar (kuřecí nebo vepřovou šťávu), který je důležitý a nedá se v minutkové kuchyni nahradit kupovanými syntetickými výrobky v kostce či prášku, jenž by znehodnotily naše kulinářské snažení.
V kapitole „Domácí polotovary” najdete recepty velmi důležité pro domácí kuchtění..

Suroviny:

Suroviny na steaky:
(2 porce)

  • Dva celé kuřecí stehenní steaky po
    cca 200g
  • Čerstvý tymián 4-5 snítek
  • Sůl (nejlépe namletá mořská)
  • Barevný čerstvě mletý pepř
  • Olej slunečnicový nebo řepkový
  • Kuřecí nebo vepřová šťáva 1,5dl
    (recepty v kapitole „Domácí polotovary“)

 

Suroviny na pečené brambory:
(2 porce)

  • Brambory střední 4-5 ks
  • Koření na americké brambory
  • Mleté chilli papričky
  • Olej (slunečnicový nebo řepkový)

 

Suroviny na domácí majonézu:

  • Vaječné žloutky 3ks
    (klademe velký důraz na čerstvost vajec,
    vždyť se jedná o přípravu za studena)
  • Olej (slunečnicový nebo řepkový)
    cca 150 ml
  • Sůl cca 2 špetky
  • Cukr cca 2 špetky
  • Pepř (nejlépe bílý) cca 1 špetka
  • Šťáva z cca ½ malého citronu
  • Několik lístečků tymián
  • Před přípravou zajistíme pokojovou teplotu surovin
    (vyhneme se možnému sražení)

Postup:

Postup na steaky:

Omyté a osušené steaky z kuřecích stehen lehce naklepáme (stranu s blankou několikrát přes celý steak maličko prořízneme). Steaky z obou stran okořeníme solí a čerstvě mletým barevným pepřem. Dáme do ploché mísy, přihodíme snítky tymiánu (hlavně lístky) a zakápneme olejem tak, aby v něm maso nebylo zcela ponořené. Několikrát obrátíme, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme odležet (alespoň 2 hodiny i déle, klidně do druhého dne).

Na vyšším stupni sporáku rozpálíme pánev s trochou oleje (slitý z naloženého masa raději nepoužíváme, voda z masa na pánvi prská). Vložíme naložené steaky (i s bylinkami), které z každé strany (cca 4-5 minut) prudce opečeme. Vyjmeme stranou (i s celými snítkami tymiánu). Do výpeku přidáme cca 1,5 dl vepřové šťávy, několik samostatných lístečků tymiánu a necháme chvilku zredukovat.
Vložíme zpět steaky, které jsme zbavili celých snítek. Krátce prohřejeme z obou stran a odstavíme ze sporáku k okamžitému podávání.

Jako vhodnou přílohu jsme tentokrát zvolili pečené brambory a jako doplněk domácí majonézu s přidáním lístečků tymiánu.

 

Postup na pečené brambory:

Brambory uvaříme ve slupce v páře, ale pouze částečně. Doba vaření se odvíjí od velikosti brambor. Pokud použijeme středně velké brambory jejichž uvaření v páře doměkka trvá 30 minut, stačí bohatě 15 minut. Brambory necháme zchladnout, oloupeme slupku a nakrájíme na kolečka široká cca 1cm.

Plátky brambor vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme olejem, jemně posypeme kořením na americké brambory a pro pikantnost mletými chilli papričkami (kdo nechce říznost brambor, chilli vynechá). Plech vsuneme doprostřed trouby rozpálené 230 °C a pečeme při zapnutí horního pečení dozlatova. Nejprve cca 15-20 minut, poté plátky otočíme, znovu potřeme olejem a okořeníme. Dopečeme ještě cca 4-5 minut a vyndáme z trouby.
Pečené brambory máme takto připravené k podávání.

 

Postup na domácí majonézu:

V ploché misce šleháme vaječné žloutky (nejlépe plochou metlou) a postupně pomalu přiléváme olej, dokud nezískáme potřebnou, hustší lesklou, hladkou konzistenci (musíme počítat, že po přidání citronové šťávy majonéza povolí a zřídne). Dochutíme solí, cukrem, pepřem a citronovou šťávou tak, aby neměla mdlou a nevýraznou chuť. Opět krátce promícháme.

Při přípravě majonézy v kuchyňském robotu dáme do mísy žloutky, sůl, pepř, cukr i citrónovou šťávu a metlou šleháme na nejvyšším rychlostním stupni cca 2-3 minuty. Poté velmi pomalu, postupně (malým pramínkem až po kapkách) přiléváme olej, dokud nezískáme potřebnou hustou, lesklou, hladkou konzistenci. Ochutnáme a podle potřeby doladíme chuť (solí pepřem či citronovou šťávou). Nakonec promícháme ještě cca 30 sekund na maximální rychlost.

Do hotové majonézy k našemu steaku můžeme ještě přimíchat pár lístečků tymiánu. Majonézu zchladíme v lednici.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané