Postup na steaky:
Omyté a osušené steaky z kuřecích stehen lehce naklepáme (stranu s blankou několikrát přes celý steak maličko prořízneme). Steaky z obou stran okořeníme solí a čerstvě mletým barevným pepřem. Dáme do ploché mísy, přihodíme snítky tymiánu (hlavně lístky) a zakápneme olejem tak, aby v něm maso nebylo zcela ponořené. Několikrát obrátíme, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme odležet (alespoň 2 hodiny i déle, klidně do druhého dne).
Na vyšším stupni sporáku rozpálíme pánev s trochou oleje (slitý z naloženého masa raději nepoužíváme, voda z masa na pánvi prská). Vložíme naložené steaky (i s bylinkami), které z každé strany (cca 4-5 minut) prudce opečeme. Vyjmeme stranou (i s celými snítkami tymiánu). Do výpeku přidáme cca 1,5 dl vepřové šťávy, několik samostatných lístečků tymiánu a necháme chvilku zredukovat.
Vložíme zpět steaky, které jsme zbavili celých snítek. Krátce prohřejeme z obou stran a odstavíme ze sporáku k okamžitému podávání.
Jako vhodnou přílohu jsme tentokrát zvolili pečené brambory a jako doplněk domácí majonézu s přidáním lístečků tymiánu.
Postup na pečené brambory:
Brambory uvaříme ve slupce v páře, ale pouze částečně. Doba vaření se odvíjí od velikosti brambor. Pokud použijeme středně velké brambory jejichž uvaření v páře doměkka trvá 30 minut, stačí bohatě 15 minut. Brambory necháme zchladnout, oloupeme slupku a nakrájíme na kolečka široká cca 1cm.
Plátky brambor vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme olejem, jemně posypeme kořením na americké brambory a pro pikantnost mletými chilli papričkami (kdo nechce říznost brambor, chilli vynechá). Plech vsuneme doprostřed trouby rozpálené 230 °C a pečeme při zapnutí horního pečení dozlatova. Nejprve cca 15-20 minut, poté plátky otočíme, znovu potřeme olejem a okořeníme. Dopečeme ještě cca 4-5 minut a vyndáme z trouby.
Pečené brambory máme takto připravené k podávání.
Postup na domácí majonézu:
V ploché misce šleháme vaječné žloutky (nejlépe plochou metlou) a postupně pomalu přiléváme olej, dokud nezískáme potřebnou, hustší lesklou, hladkou konzistenci (musíme počítat, že po přidání citronové šťávy majonéza povolí a zřídne). Dochutíme solí, cukrem, pepřem a citronovou šťávou tak, aby neměla mdlou a nevýraznou chuť. Opět krátce promícháme.
Při přípravě majonézy v kuchyňském robotu dáme do mísy žloutky, sůl, pepř, cukr i citrónovou šťávu a metlou šleháme na nejvyšším rychlostním stupni cca 2-3 minuty. Poté velmi pomalu, postupně (malým pramínkem až po kapkách) přiléváme olej, dokud nezískáme potřebnou hustou, lesklou, hladkou konzistenci. Ochutnáme a podle potřeby doladíme chuť (solí pepřem či citronovou šťávou). Nakonec promícháme ještě cca 30 sekund na maximální rychlost.
Do hotové majonézy k našemu steaku můžeme ještě přimíchat pár lístečků tymiánu. Majonézu zchladíme v lednici.