Máme dva dobré důvody, proč si v domácí kuchyni připravit do zásoby vepřovou šťávu.
Při pečení masa, které podléváme, se velice špatně z výpeku, v kterém je již voda nebo vývar (a je to tak správně) těžko dociluje krásně tmavé přírodní šťávy. Návody na zaprášení moukou a následném vyrestování jednoduše špatně fungují (nicméně i tímto způsobem si lze při dostatku času a trpělivosti, připravit šťávu do zásoby).
Stává se, že vše máme již připraveno k podávání, jen tu šťávičku ne a ne doladit. To bývá lepší raději nechat výpek tak, jak je. Právě k získání kýžené tmavé barvy výpeku však můžeme použít domácí, předem připravenou šťávu z vepřových kostí a cibule.
Druhé a možná významnější uplatnění nám vepřová šťáva nabízí v minutkové kuchyni. Hlavně zde, u mnoha pokrmů oceníme tento doma vyrobený polotovar. Proto stojí za to šťávu jednou za čas doma vyrobit a jednoduše zamrazit.
Pokud se rozhodnete koupit jakousi kostku či prášek, s různou chemií, tak dále tuto domácí kuchařku nečtěte, nedávalo by to smysl. Naopak, občas obětujeme své úsilí a překonáme jisté aroma při přípravě domácí vepřové šťávy…