Kuřecí prsíčka v sugo omáčce s cibulí a paprikami

Mnohá hospodyňka nám dá zapravdu, že kuřecí prsíčka jsou vděčnou surovinou, kterou se vyplatí mít v našich domácnostech jaksi v záloze (v zamrazeném stavu). Nehledě na to, že kuřecí prsa se dají často cenově výhodně pořídit při různých marketingových akcích, bývá tato surovina mnohdy jakýmsi kompromisem při konzumování masa. Zatímco pro jednoho člena domácnosti je kuřecí maso ještě přijatelnou dietní surovinou, pro druhého to sice není chutný vepřový bůček, ale alespoň je to maso.

Jestliže máme k dispozici kuřecí prsa, je třeba i nápad při jejich zpracování obvykle co nejrychlejším (minutkovým) způsobem. Inspirací může být i náš recept při využití rajčatové omáčky zvané „Sugo“ v kombinaci s cibulí a čerstvých paprik. K tomuto receptu je nutno připomenout, že rajčata (v omáčce i džusu) výrazně tlumí pikantnost, takže dle chuti se nemusíme bát ostrých ingrediencí (čerstvých feferonek a sušených chilli papriček)…

Suroviny:

(4 porce)

  • Kuřecí prsa cca 800g
  • Cibule 1 velká
  • Jarní cibulka 2ks
  • Paprika čerstvá
    (např. červená a žlutá) 2ks
  • Feferonka čerstvá (chilli paprička) 1ks
  • Kukuřičný škrob
  • Sůl
  • Mleté (drcené) sušené chilli papričky
  • Domácí vepřová šťáva nebo demi glace 1 kostička (můžeme vynechat)
  • Sugo omáčka (nejlépe domácí,
    recept v kap. „Domácí polotovary”) cca 300g
  • Rajčatový džus 2dl
  • Lístky čerstvého tymiánu 1 lžíce
  • Olej (slunečnicový nebo řepkový)

Postup:

Čerstvou feferonku pokrájíme na tenké plátky (část semínek dle chtěné pikantnosti ponecháme).
Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kostičky.
Čerstvé papriky zbavíme jádřince i semínek a nakrájíme na nudličky.
Jarní cibulku nakrájíme na nepravidelné kroužky.

Kuřecí prsa omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme v papírové utěrce, očistíme od blan, případně tuku a nakrájíme na větší kousky (nudličky nebo kostičky). Vložíme do větší mísy, prosolíme, okořeníme drcenými chilli papričkami a rukami promícháme. Maso obalíme v kukuřičném škrobu (škrob přidáváme, dokud se jednotlivé kousky masa k sobě nelepí).

V pánvi s vyšším okrajem (nejlépe Wok) rozpálíme po dně olej (cca ½ cm). Dáme restovat nejprve dochucená prsíčka obalená ve škrobu spolu s feferonkovými plátky. Pokud se začnou v první fázi restování kousky masa slepovat, tak je vařečkou oddělíme. Restujeme na vyšším stupni sporáku cca 10 minut do zlatavé barvy nudliček (kostiček) masa.
Přidáme kostičky cibule a nudličky paprik. Dále restujeme cca 5 minut, přidáme vepřovou šťávu či demi glace (pokud nemáme k dispozici tento domácí polotovar v mrazáku, raději vynecháme, nežli použít kupované chemické náhražky), sugo omáčku a tomatový džus. Přihodíme čerstvé lístečky tymiánu a na středním stupni sporáku necháme pár minut zredukovat do hustší konzistence šťávy (které nemusí být mnoho).
Po odstavení z plotny do horkého pokrmu vmícháme kroužky jarní cibulky a ihned servírujeme.

Nejvhodnější přílohou k této naší domácí specialitě je dušená či pečená rýže, ale „Kuřecí prsíčka v sugo omáčce s cibulí a paprikami“ chutnají skvěle i s bílým pečivem…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané