Tento recept zaručeně nenajdete v žádné jiné kuchařské knize, neboť je originálně vytvořen k minutkové úpravě masa v restauraci, ve které jsem působil.
Název napovídá, že jsou zde použity suroviny nacházející se odpradávna v českých domácnostech nebo alespoň vždy byly dostupné. Navíc se jedná o specialitu nikoli pouze sezónního charakteru, ale k plnému celoročnímu využití. To hlavně doplňkovými surovinami nakládanými, jenž právě dávají této naší specialitě dokonalou chuť. A nakládanou zeleninou různých druhů se naši předci uměli zásobit
Maso na steak k minutkové úpravě je vždy lepší předem naložené, a to se týká i našeho receptu z krkovičky.
Použití vepřové šťávy dává pokrmu lepší nádech a strukturu. Avšak pouze té doma poctivě vyrobené a třeba v mrazáku uchované. To je pádný důvod mít tento domácí polotovar v zásobě. Zapomeňme na kupované syntetické náhražky, jenž jídlu nic nepřidají a pouze ho znehodnocují. To raději necháme pouze výpek z restování masa.
Recept můžeme použít při rychlé přípravě steaků z různých druhů naložených mas. Proto se těší mé oblibě, doporučuji. Vyzkoušejte třeba k rychlému víkendovému obědu nebo pohodové večeři, třeba ve dvou…