Kostky ze sójového masa na asijský způsob

Ač je to k nevíře sójou můžeme úspěšně nahradit maso.
Abychom docílili patřičného úspěchu, nesmíme při práci se sójovým masem opominout dvě základní nezbytná pravidla. Sójové maso vaříme vždy v kvalitním, silném vývaru a nikdy jej nevymačkáváme, nýbrž po scezení necháme pouze odkapat.

Záměrně uvádíme vývar zeleninový, vhodný pro vegetariány. Pro ty kteří nemají problém s vývarem masovým, podotýkáme, že jeho použití je ještě vhodnější a dá se docílit „téměř“ chuť masa. S tímto polotovarem můžeme připravit spoustu „masových“ pokrmů, které dochucujeme běžným způsobem. V případě použití pouhé vody či nějaké syntetické „bujónové náhražky” již jakýmkoli dochucením jídlo nezachráníme. Odtud zřejmě pochází vžitá nedůvěra k sójovému masu.

Suroviny:

(2 porce)

  • Sójové maso (kostky) 100g
  • Zelené fazolové lusky
    (mražené) 150g
  • Barevná paprika 1ks
  • Pórek nebo jarní cibulka
  • Olivový olej cca 2 lžíc
  • Sůl
  • Barevný čerstvě mletý pepř
  • Mleté kari kořen
  • Mleté chilli papričky
  • Strouhaný zázvor 1 větší špetka
  • Japonský sezamovo-sójový dresin
  • Kešu oříšky 30
  • Zeleninový vývar cca 6dl

Postup:

Sójové maso povaříme cca 15 minut ve vývaru, scedíme a necháme odkapat (nevymačkáváme). Vývar zatím nevyléváme (ponecháme k dalšímu použití).

Čerstvou papriku zbavenou jadřince a semínek nakrájíme na proužky.
Světlou část pórku nebo jarní cibulky nakrájíme na kolečka (cca 1cm).
Zelenou část pórku ponecháme na zdobení.

Na pánvi na olivovém oleji zprudka krátce orestujeme sójové maso společně s fazolovými lusky, dochutíme solí (pouze špetku, sezamovo-sójový dresink je již slaný), barevným pepřem, chilli, kari a špetkou jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru. Přidáme papriky a kolečka pórku (jarní cibulky) a ještě minutku restujeme.
Dále přidáme trochu zbylého vývaru, sezamovo-sójový dresink (dle chuti) a kešu oříšky. Zredukujeme (necháme chvilku odpařit přebytečnou tekutinu) a podáváme.
Zdobíme najemno nakrájenou zelenou částí pórku či jarní cibulky.

Vhodná příloha je rýže, rýžové, skleněné či soba nudle apod.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané