Závin z listového těsta s jablky a tvarohem (štrúdl)

Jablka a listové těsto. Tímto krátkým souvětím bychom mohli vystihnout klasický český moučník, známý hlavně pod lidovým názvem „Štrúdl”. Ten by měla zvládnout každá hospodyňka, tedy opomeneme-li pracnou domácí výrobu listového těsta.
Říkáme-li, že záviny z listového těsta jsou českou specialitou, máme pravdu, ale ne celou. Štrúdly se stejně dobře chlubí v Rakousku a Maďarsku. Je to dáno tím že tento pokrm se v jednotlivých oblastech vyvíjel z pokrmu „Baklava“ (což je pokrm zabalený do velice tenkých vrstev těsta) a rozšířil se zde po vpádu Osmanských Turků v patnáctém století.
Z dob rakousko-uherské monarchie je i název tohoto pokrmu: „Apfelstrudel“.

Doplněním známého jablečného, domovem dýchajícího moučníku tvarohem je pouze malé odbočení od té absolutní klasiky. A vhodným přizdobením mandlemi máme rázem retro moučník v moderní úpravě…

Suroviny:

(2 šišky)

  • Listové těsto 500g
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Jablka 3-4 středně velká
  • Tvaroh měkký, plnotučný
    (ne z vaničky) 250g
  • Smetana ke šlehání 75g
  • Ztužovač šlehačky (Smetana-fix)
  • Rozinky cca 50g
  • Rum 2dl
  • Skořice mletá 2 lžičky
  • Nastrouhaná citronová kůra
    (z jednoho citronu)
  • Cukr moučkový 100g
  • Cukr vanilkový 1 sáček (13g)
  • Cukr třtinový
  • Strouhanka
  • Vejce na potření 2ks
  • Hladká mouka na posypání válu
  • Mandlové lupínky (70g)

Postup:

Předem (nejlépe přes noc) dáme naložit rozinky do rumu. Dlouhodobé naložení rozinek můžeme urychlit jejich přivedením v rumu téměř k varu a jejich odstavení (nevaříme).

Jablka zbavíme slupky i jádřince a nakrájíme na menší kostičky (cca 1 cm).
Vyklepnutá vejce v misce rozmícháme.
Zajistíme pokojovou teplotu listového těsta.
Troubu předehřejeme na 175 °C.
Plech vyložíme pečicím papírem.

Zhotovíme tvarohovou náplň.
Tvarohu nemusí být příliš, náplň je pouze doplňkem jablečného štrúdlu.
V míse metlami rozšleháme tvaroh (ne řídký, vaničkový) s přidáním moučkového i vanilkového cukru, smetany + smetany fix (ztužovačem).
Přidáme scezené nabobtnalé rozinky (zbylý rum nevyléváme) a citronovou kůru. Měchačkou smícháme. Na závěr přimícháváme zbylý rum (pouze do kašovité konzistence). Náplň dáme na cca 1 hodinu vychladit.

Listové těsto rozdělíme na dvě části.
Na pomoučeném vále (pracovní desce) rozválíme každou část na obdélníkový plát cca 3 mm vysoký.
Těsto lehce potřeme (mašlovačkou nebo husím brkem) rozmíchaným vejcem tak, že necháme 2 cm u okrajů nedotčené.
Lehce posypeme strouhankou (vajíčko je důvod k přilnutí strouhanky).
Pomažeme připravenou tvarohovou náplní.
Poklademe nakrájená jablka.
Posypeme skořicí a třtinovým cukrem.
Okraje těsta opět pomažeme vajíčkem a štrúdl zavineme podél delší strany. Patky přehneme a řádně utemujeme.
Druhá varianta zavinutí štrúdlu je, že okraje kratších stran nejprve přehneme a poté podél delší strany zavineme (tím odpadá přehnutí a utemování patek).
Přendáme na plech s pečícím papírem spojem dolů, dáme péci doprostřed předehřáté trouby.

Pečeme nejprve 20 minut. Poté závin potřeme zbylým vejcem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme ještě dalších 10 minut. Štrúdl vyndáme z trouby a necháme zchladnout.

Nakrájený jablečný závin s tvarohem z listového těsta můžeme při podávání lehce sypat moučkovým cukrem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané