Předem (nejlépe přes noc) dáme naložit rozinky do rumu. Dlouhodobé naložení rozinek můžeme urychlit jejich přivedením v rumu téměř k varu a jejich odstavení (nevaříme).
Jablka zbavíme slupky i jádřince a nakrájíme na menší kostičky (cca 1 cm).
Vyklepnutá vejce v misce rozmícháme.
Zajistíme pokojovou teplotu listového těsta.
Troubu předehřejeme na 175 °C.
Plech vyložíme pečicím papírem.
Zhotovíme tvarohovou náplň.
Tvarohu nemusí být příliš, náplň je pouze doplňkem jablečného štrúdlu.
V míse metlami rozšleháme tvaroh (ne řídký, vaničkový) s přidáním moučkového i vanilkového cukru, smetany + smetany fix (ztužovačem).
Přidáme scezené nabobtnalé rozinky (zbylý rum nevyléváme) a citronovou kůru. Měchačkou smícháme. Na závěr přimícháváme zbylý rum (pouze do kašovité konzistence). Náplň dáme na cca 1 hodinu vychladit.
Listové těsto rozdělíme na dvě části.
Na pomoučeném vále (pracovní desce) rozválíme každou část na obdélníkový plát cca 3 mm vysoký.
Těsto lehce potřeme (mašlovačkou nebo husím brkem) rozmíchaným vejcem tak, že necháme 2 cm u okrajů nedotčené.
Lehce posypeme strouhankou (vajíčko je důvod k přilnutí strouhanky).
Pomažeme připravenou tvarohovou náplní.
Poklademe nakrájená jablka.
Posypeme skořicí a třtinovým cukrem.
Okraje těsta opět pomažeme vajíčkem a štrúdl zavineme podél delší strany. Patky přehneme a řádně utemujeme.
Druhá varianta zavinutí štrúdlu je, že okraje kratších stran nejprve přehneme a poté podél delší strany zavineme (tím odpadá přehnutí a utemování patek).
Přendáme na plech s pečícím papírem spojem dolů, dáme péci doprostřed předehřáté trouby.
Pečeme nejprve 20 minut. Poté závin potřeme zbylým vejcem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme ještě dalších 10 minut. Štrúdl vyndáme z trouby a necháme zchladnout.
Nakrájený jablečný závin s tvarohem z listového těsta můžeme při podávání lehce sypat moučkovým cukrem.