Často používané nečeské slovíčko v české kuchyni „fresh“, jenž vlastně nemá přímý český význam, ale v gastronomické souvislosti je často používáno jako „čerstvé“ či „přírodní“, mě obvykle velmi irituje. Nicméně k receptu na naši krémovou hráškovou polévku pasuje jako ulité v obou vykládaných významech. Čerstvost, v případě našeho receptu, zastává čerstvá zelenina (nikoli konzervovaná) v podobě hrášku. Přírodnost polévky spočívá ve zpracování rostlinných surovin, tedy zeleniny bez přidávání surovin živočišných, např. smetany (i když bychom i tyto mohli pojmenovat hybridním slovem „fresh“).
Pojďme si tedy vychutnat fresh polévku z nedozrálé zeleniny. Ano, slovo nedozrálé je zcela na místě. Dozrálý zelený hrášek, jakožto zelenina, totiž neexistuje. Zralostí se mění v hrách – luštěninu. Polévka je to velmi zdravá, jako stvořená pro horké letní dny (podává se i za studena) a velmi vhodná i pro děti. Nejen děti můžeme na polévku nalákat i zdobícím trikem v podobě slaného, máslového nebo sýrového popcornu, který se též nevymyká našemu rostlinnému pojmu „fresh“, jde přeci o kukuřici…