Hrášková krémová polévka

Často používané nečeské slovíčko v české kuchyni „fresh“, jenž vlastně nemá přímý český význam, ale v gastronomické souvislosti je často používáno jako „čerstvé“ či „přírodní“, mě obvykle velmi irituje. Nicméně k receptu na naši krémovou hráškovou polévku pasuje jako ulité v obou vykládaných významech. Čerstvost, v případě našeho receptu, zastává čerstvá zelenina (nikoli konzervovaná) v podobě hrášku. Přírodnost polévky spočívá ve zpracování rostlinných surovin, tedy zeleniny bez přidávání surovin živočišných, např. smetany (i když bychom i tyto mohli pojmenovat hybridním slovem „fresh“).

Pojďme si tedy vychutnat fresh polévku z nedozrálé zeleniny. Ano, slovo nedozrálé je zcela na místě. Dozrálý zelený hrášek, jakožto zelenina, totiž neexistuje. Zralostí se mění v hrách – luštěninu. Polévka je to velmi zdravá, jako stvořená pro horké letní dny (podává se i za studena) a velmi vhodná i pro děti. Nejen děti můžeme na polévku nalákat i zdobícím trikem v podobě slaného, máslového nebo sýrového popcornu, který se též nevymyká našemu rostlinnému pojmu „fresh“, jde přeci o kukuřici…

Suroviny:

(cca 4 porce)

  • Zelený hrášek 600g
  • Brambory 2 středně velké
  • Šalotka 4ks
  • Listový špenát (čerstvý nebo mražený)
    cca 150g
  • Olej slunečnicový (řepkový)
  • Vývar zeleninový 1,5 l
  • Sůl
  • Barevný pepř, čerstvě mletý
  • Zakysaná smetana na zdobení
  • Popcorn na zdobení

Postup:

Oloupané šalotky nakrájíme na drobnější kostičky.
Brambory oškrábeme a nakrájíme na menší kostky (zatím ponecháme ve studené vodě, aby nezčernaly).
V mikrovlnné troubě necháme dle návodu rozpukat zrníčka kukuřice, neboli připravíme popcorn na zdobení polévky.

V hrnci na vyšším stupni sporáku rozpálíme po dně olej, na kterém za průběžného míchání necháme zesklovatět kostičky šalotky. Přihodíme kousky brambor, přidáme hrášek (mražený předem nerozmrazujeme). Ještě krátce orestujeme, doplníme listovým špenátem (mražený předem nerozmrazujeme) a zalijeme zeleninovým vývarem.
Osolíme (cca 2 lžičky) a opepříme čerstvě mletým barevným pepřem. Přivedeme k varu a vaříme částečně zakryté do úplného změknutí brambor i hrášku (cca 30 minut).
Měkkou zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem do řidší krémové konzistence (dle potřeby můžeme nastavit vřící vodou z varné konvice, při podávání za studena polévka houstne). Ochutnáme, případně ještě přisolíme či připepříme.

Hráškovou „fresh“ krémovou polévku můžeme podávat teplou, vlahou, studenou i vychlazenou. Při servírování polévku zdobíme lžičkou zakysané smetany a slaným, máslovým nebo sýrovým popcornem…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané