Grilované kuřecí špalíčky marinované s harissou s koprovým dipem

Venkovní grilování je velmi oblíbenou činností často spojovanou s pořádáním zahradní párty pro více přátel, ke které však potřebujeme více volného času i prostoru. Vlastníme-li plynový gril, který máme vždy připraven k okamžitému použití (poskytuje nespornou pohotovostní výhodu na rozdíl od grilů na tuhá paliva), můžeme si „grilovačku“ užívat kdykoli jako běžnou tepelnou přípravu pokrmu, třeba na balkónové lodžii pro menší počet porcí než uvádíme v našem receptu.

Kuřecí špalíčky, případně paličky (oddělené horní, případně spodní části stehen) jsou surovinou jako stvořenou pro náš gril. Nezbytné je jejich naložení do marinády, která vždy určuje výslednou chuť. Použití harissy, ostré paprikové pasty je jednou z možností při přípravě originální marinády. Harissa není zcela běžným sortimentem všech obchodů s potravinami, ale hravě si ji můžeme vyrobit doma, jako vlastní polotovar.

Rozpálený gril jistě využijeme i k orestování předvařených brambor na přílohu. S čerstvým salátem, zeleninou a koprovým dipem z bílého jogurtu získáme kompletně chuťově vyvážený hlavní chod k obědu či večeři…

Suroviny:

(cca 6 porcí)

  • Kuřecí špalíčky cca 1,7kg
  • Sůl hrubozrnná, čerstvě mletá
    (mořská, alpská, himalájská)
  • Předvařené brambory (středně velké)
    cca 1,2kg
  • Cibule 2 větší
  • Koprový dip k podávání
  • Čerstvý salát (dubový, hlávkový, ledový
    apod.) + citronová šťáva a zelenina
    (rajčata, ředkvičky apod.) k podávání

 

Na marinádu:

  • Harissa (recept v kap. „Domácí polotovary“)
    1 lžíce
  • Hořčice hrubozrnná 1 lžička
  • Med 2 lžíce
  • Sušená rajčata nakládaná
    v olivovém oleji cca 5 ks
  • Olivový olej z nakl. rajčat cca 0,5dl
  • Olej (řepkový, slunečnicový) cca 0,5dl
  • Sůl 2-3 špetky

 

Na koprový dip:

  • Bílý jogurt 500g
  • Kopr nakládaný (včetně láku)
    cca 3-4 lžíce
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Cukr (třtinový, krupicový)
  • Mleté sušené chilli papričky

Postup:

Dostatečně dlouhé naložení masa (v tomto případě kuřecích špalíčků) v marinádě je základ většiny grilovaných pokrmů.
Kuřecí špalíčky důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a necháme oschnout nebo osušíme papírovou utěrkou a ze všech stran dobře prosolíme.

Zhotovíme marinádu.
V misce smícháme harissu (1 lžíce), hrubozrnnou hořčici (1 lžička), med (2 lžíce), drobně nakrájená sušená rajčata (cca 5ks), sůl (2-3 špetky), olej (trochu olivového oleje z nakládaných rajčat doplníme řepkovým či slunečnicovým olejem).
Ve větší míse špalíčky s marinádou přikryjeme (výborné je využití kynoucí mísy s víkem) a dáme odležet nejméně na 24 hodin (klidně na 2-3 dny) do chladu (ledničky).

Dip zhotovujeme s dostatečným předstihem před samotným grilováním, aby se vychladil a jeho chutě se dostatečně propojily.
Do mísy přendáme bílý jogurt, přidáme nakládaný kopr i s trochou láku (právě koprový lák, hlavně z domácího polotovaru, je významnou dochucovací ingrediencí tohoto dipu). Dle chuti osolíme a osladíme (třtinovým nebo krupicovým cukrem). Pikantnost dipu libovolně ladíme čerstvě mletým barevným pepřem a sušenými mletými chilli papričkami. Dobře promícháme a dáme vychladit.

Předem též předvaříme brambory ve slupce tak, aby byly téměř uvařené (ve vodě cca 15 minut, v parním hrnci cca 20 minut), které po mírném zchladnutí zbavíme slupky a překrájíme na větší kousky.
Oloupané cibule nakrájíme na širší kolečka.

Samotné grilování musí být pozvolné (aby kůžička nebyla spálená a maso u kosti nezůstalo syrové). Proto využíváme tálu (který je běžnou součástí plynových grilů), nebo grilovacích tácků (při grilování na roštu).
Gril rozpálíme „pouze“ na cca 250 °C (to znamená méně, než třeba k prudkému grilování steaků). Naložené kuřecí špalíčky vkládáme na tál nebo na grilovací tácky (umístěné na roštu grilu) včetně trochy oleje z marinády (bez rajčat). Grilujeme při přibližně stejné teplotě za častého obracení špalíčků tak, aby se marináda (obsahující med, který je na tepelnou úpravu velmi citlivý) nepřipalovala (nejde o grilování steaku při jednom otočení). Délka grilování je přibližně 20 minut. Teplotu regulujeme nejen stupněm výkonu hořáků grilu, ale častým otevíráním a zavíráním víka (víko grilu můžeme též dle potřeby podložit, třeba kamenem, aby se zcela nedovíralo). Pro kontrolu správného propečení špalíčků provedeme řez ostrým nožem až ke kosti, kuřecí maso nesmí být krvavé! Hotové špalíčky přendáme na horní rošt grilu (nebo stranou do misky a zakryjeme alobalem).

Rozpálený gril využijeme ke zhotovení bramborové přílohy. Předvařené brambory a kolečka cibule dáme do pánve s vyšším okrajem. Přimícháme zbylý olej se sušenými rajčaty z naložení a na roštu grilu při občasném zamíchání prudce opečeme.

Grilované kuřecí špalíčky marinované s harissou a medem podáváme na lůžku z natrhaného čerstvého salátu, zakápnutým citronovou šťávou. Doplňujeme opečenými bramborami s cibulí a sušenými rajčaty. Vychlazený koprový dip z bílého jogurtu tuto „grilovačku“ skvěle doplňuje…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané