Cibuli nakrájíme najemno.
Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubším struhadle.
Oškrábané brambory nakrájíme na kostky (uchováme ponořené ve vodě, aby nezčernaly).
Česnek rozmáčkneme a nasekáme najemno.
Párečky nakrájíme na kolečka (třeba mírně šikmo).
Připravíme si rozmíchanou mouku s mlékem na zahuštění (je zbytečné používat přepalovanou jíšku). Tuto „záklechtku či ameriku“ si záměrně připravujeme předem a čas od času promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Jinak bychom nuceni při zahušťování použít sítko.
V hrnci rozehřejeme sádlo, vsypeme cibuli a za stálého míchání necháme lehce zesklovatět. Přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, kuličky pepře a na ztlumeném sporáku pozvolna restujeme (cca 5-8min). Dále přidáme nakrájené párečky a ještě orestujeme cca 4 min. (vše za průběžného míchání). Takto zarestované kvalitní párky se již nerozvaří, naopak, v průběhu vaření pustí svojí chuť a aroma. Ke konci restování do základu přidáme nasekaný česnek, necháme krátce rozvonět, přimícháme mletou papriku a zalijeme vývarem.
Lehce osolíme, opepříme mletým černým pepřem, přihodíme feferonku a vaříme mírným varem alespoň 30 minut, aby se kořenová zelenina dobře rozvařila (dle potřeby doplňujeme vývarem nebo vodou na požadované množství polévky).
Poté přidáme nakrájené brambory a ještě vaříme cca 10 minut (do poloměkka brambor). Polévku zahustíme rozmíchanou moukou s mlékem.
Zahušťujeme pomalým a postupným přiléváním záklechtky do požadované konzistence polévky (obyčejně nám záklechtka zbude). Ochutnáme. Případně ještě dochutíme solí nebo pepřem a necháme pozvolna (za občasného zamíchání) provařit – táhnout cca 20 minut, aby se mouka provařila, dodělaly se brambory a spojily se všechny chutě. Do odstavené polévky vmícháme oříšek másla na zjemnění.
Při podávání můžeme polévku přizdobit nasekanou pažitkou, jarní cibulkou nebo petrželkou.