Frankfurtská polévka

Jedná se o sytou a vydatnou přesnídávkovou polévku s charakteristickou chutí a vůní po kvalitní uzenině, která si nezadá třeba s gulášovkou nebo dršťkovkou. Jen ji musíme správně uvařit a věnovat jí patřičnou péči při její přípravě. Je zde velice vhodné použití uzeného vývaru. Nemáme-li, nevadí, stejně dobře můžeme použít vývar jiný. Hlavně ne žádné kupované bujóny v kostce nebo prášku!

Jedinečnost frankfurtské polévky spočívá nejen v převládající chuti dobré uzeniny doplněnou bramborami, ale též výrazným podílem mleté papriky.
Sytě červená barva je následně zjemněna trochou mléka v záklechtce…

Suroviny:

(cca 4-5 porcí)

  • Cibule 1 střední (cca 150g)
  • Kořenová zelenina cca 120g
    dohromady (půl mrkve, půl celer + petržel)
  • Brambory 2 střední (cca 250g)
  • Párečky, nejlépe frankfurtské nebo
    jiné kvalitní tenké (přidání kousku paprikové
    klobásky není na škodu) 200g
  • Česnek 1 větší stroužek
  • Sádlo 2 lžíce
  • Paprika sladká, mletá 4 lžíce
  • Pepř černý, celý cca 10 kuliček
  • Pepř černý mletý
  • Sůl
  • Feferonka 1ks
  • Vývar 1l (hovězí, zeleninový, uzený)
  • Mouka hladká cca 2 lžíce
  • Mléko 1dl
  • Máslo oříšek na zjemnění
  • Pažitka, jarní cibulka (zelená část)
    nebo petrželka na zdobení

Postup:

Cibuli nakrájíme najemno.
Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubším struhadle.
Oškrábané brambory nakrájíme na kostky (uchováme ponořené ve vodě, aby nezčernaly).
Česnek rozmáčkneme a nasekáme najemno.
Párečky nakrájíme na kolečka (třeba mírně šikmo).
Připravíme si rozmíchanou mouku s mlékem na zahuštění (je zbytečné používat přepalovanou jíšku). Tuto „záklechtku či ameriku“ si záměrně připravujeme předem a čas od času promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Jinak bychom nuceni při zahušťování použít sítko.

V hrnci rozehřejeme sádlo, vsypeme cibuli a za stálého míchání necháme lehce zesklovatět. Přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, kuličky pepře a na ztlumeném sporáku pozvolna restujeme (cca 5-8min). Dále přidáme nakrájené párečky a ještě orestujeme cca 4 min. (vše za průběžného míchání). Takto zarestované kvalitní párky se již nerozvaří, naopak, v průběhu vaření pustí svojí chuť a aroma. Ke konci restování do základu přidáme nasekaný česnek, necháme krátce rozvonět, přimícháme mletou papriku a zalijeme vývarem.
Lehce osolíme, opepříme mletým černým pepřem, přihodíme feferonku a vaříme mírným varem alespoň 30 minut, aby se kořenová zelenina dobře rozvařila (dle potřeby doplňujeme vývarem nebo vodou na požadované množství polévky).
Poté přidáme nakrájené brambory a ještě vaříme cca 10 minut (do poloměkka brambor). Polévku zahustíme rozmíchanou moukou s mlékem.

Zahušťujeme pomalým a postupným přiléváním záklechtky do požadované konzistence polévky (obyčejně nám záklechtka zbude). Ochutnáme. Případně ještě dochutíme solí nebo pepřem a necháme pozvolna (za občasného zamíchání) provařit – táhnout cca 20 minut, aby se mouka provařila, dodělaly se brambory a spojily se všechny chutě. Do odstavené polévky vmícháme oříšek másla na zjemnění.

Při podávání můžeme polévku přizdobit nasekanou pažitkou, jarní cibulkou nebo petrželkou.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané