Feferonkový salát

Původ slova feferonka má dvě pravděpodobné určení. Může pocházet jako zkomolenina z němčiny tedy německého Pffefr. Druhým vysvětlením je původ z italštiny, kde tamní termín Peperoncini je celosvětově znám díky italské kuchyni a navíc je to přímé označení pro pálivé papričky.

Závazná československá státní norma (ČSN) číslo 50167 Pfeferonový salát nebo 50168 Pfeferonový salát se sýrem. Tak se ve státních a družstevních výrobnách lahůdek připravoval podle jednotného vzoru feferonkový salát v době socialismu.

Ve své době byl žádaným produktem, protože jednoduše řečeno, nebylo na výběr. Chtěli bychom říci, že produkt zvaný feferonkovým salátem, ve kterém se dle závazných norem nacházelo minimum feferonek, a to ještě pouze konzervovaných, vzal po revoluci za své. Opak je pravdou a v tomto případě jakoby se čas zastavil. Při ochutnávání feferonkových salátů od různých současných výrobců mně běhá mráz po zádech a po přečtení éčkových složení (to je povinné i u vážených salátů na vinětě) odkládám tyto „lahůdkářské výrobky” úplně. Potom se nedivím jisté nostalgii po produktu z let dávno minulých.

Naštěstí existují i domácí recepty na tento velmi pikantní salát. Jeden náš originální předkládáme i v naší kuchařce.
Výběr kvalitních surovin je pro feferonkový salát stěžejní. Čerstvé feferonky a kapie, kvalitní sterilovaná a nakládaná zelenina, jsou příliš drahé suroviny, než abychom je mohli znehodnotit podřadným salámem či sýrem. Ostrost salátu můžeme podle sebe ovlivnit množstvím čerstvých i nakládaných feferonek. Nakládané feferonky se svou pálivostí často liší, malé třešňové jsou tak akorát. To, jak velkou pálivost čerstvých feferonek částečně potlačit a tepelným zpracováním s důležitými ingrediencemi vyladit chuť salátu, předkládáme v našem receptu na „Feferonkový salát”…

Suroviny:

  • Čerstvá feferonka (dlouhé různých barev)
    80g (před úpravou)
  • Čerstvá kapie 250g (před úpravou)
  • Nakládané kulaté feferonky
    (malé třešňové) 5ks
  • Sterilovaná směs (hrášek, kukuřice, paprika)
    v mírně slaném nálevu (mexická)
    plechovka 340g
  • Nakládané okurky 4ks menší
  • Stříbřité nakládané cibulky cca 50g
  • Šťáva z poloviny citronu cca 5cl
  • Šťáva z poloviny pomeranče cca 5cl
  • Ocet
  • Cukr třtinový
  • Sůl
  • Uzené maso (kýta, krkovice, pečeně,
    moravské uzené, šunka od kosti apod.) 250g
  • Sýr Balkán nebo Feta 200g
  • Olej slunečnicový nebo řepkový

Postup:

Příprava všech surovin na zhotovení feferonkového salátu dle našeho receptu je zásadní (hlavně nakrájení a odšťavnění). Takže si připravíme dostatečný počet mističek na jednotlivé suroviny.

Čerstvé feferonky různých barev nakrájíme na tenká kolečka. Převážnou část semínek odstraníme. Plátky čerstvých feferonek přendáme do kastrůlku, zalijeme vodou (aby byly na tři cm ponořené), přidáme lžičku soli, lžíci třtinového cukru a lžíci octa. Přivedeme k varu a za průběžného míchání (středním stupněm varu) povaříme 5 minut. Přes cedník slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat.
Čerstvé kapie rozřízneme podélně na půl, zbavíme semínek a nakrájíme na nudličky.
Nakládané kulaté feferonky (malé třešňové) zbavíme semínek a nakrájíme najemno.
Stříbřité nakládané cibulky překrájíme na poloviny nebo čtvrtky (podle velikosti).
Mexickou sterilovanou směs (hrášek, kukuřice, paprika) scedíme, lák ponecháme.
Nakládané okurky nakrájíme na krátké tenké hranolky (kolečka napříč okurky překrájíme).
Vymačkáme šťávu z poloviny většího citronu a pomeranče.
Uzené maso nakrájíme na tenké hranolky. Sýr Balkán nebo Feta nakrájíme na kostičky (cca 1 cm).

Ve větší pánvi s vyšším okrajem (např. Wok) dostatečně rozpálíme slunečnicový olej (cca 1 cm po dně). Vhodíme prudce, ale krátce (cca na dvě minuty) orestovat nudličky kapie spolu s předvařenými plátky čerstvých feferonek a jemně nakrájenými feferonkami nakládanými. Zasypeme lžíci třtinového cukru, promícháme.

V okamžiku, kdy cukr začíná karamelizovat, přilijeme citronovou a pomerančovou šťávu i nálev z mexické směsi. Osolíme (cca tři špetky soli postačí, protože přidaný balkánský sýr je slaný). Za průběžného míchání necháme šťávu zredukovat na polovinu a odstavíme z plotny. Do horké směsi vmícháme nudličky uzeného masa, okurek, směs hrášku, kukuřice a paprik. Na konec přimícháme kostičky balkánského sýra.

Feferonkový salát můžeme podávat okamžitě ještě vlažný nebo vychlazený a dobře proleželý. Je vhodným pikantním doplňkem k mnoha pokrmům, ale i jako svačina či večeře s pečivem (například čerstvý chléb s máslem je výbornou přílohou).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané