Jemnost a lahoda, dle chuti přiostřena. Není snad potřeba více slov na italské rizoto s použitím dýně.
Tento recept mě absolutně nadchl. Hanka zápolila s darovanou obrovskou dýní Hokkaido a já jí do toho volám: „Chci tam také nějaké maso“. A večer ochutnávám toto famózní jídlo. Nu, myslím, že i každý Ital by byl z tohoto receptu za použití dýně z české zahrady unesen.
Náš recept na „Dýňové rizoto s kuřecím masem” je typickou ukázkou italské přípravy rizota. To znamená jednoduše, rychle a bez kombinací příliš mnoha surovin a ingrediencí. V tom tkví krása italského rizota. A tu oceňuji i já, i když jsem zastáncem spíše jiného druhu rizota (na rozdíl od Hanky, pro kterou je italské rizoto to pravé). Z toho vyplývá pouze jediné. Ochutnat, vyzkoušet a předem neodsuzovat pokrmy které jsme neokusily, protože názory se mohou různit v každé rodině. To platí u rizot obzvlášť, kterých známe celou řadu podle použitých surovin i způsobu přípravy. Protože italské rizoto (i když hodně proslavené) je pouze jedna z mnoha skvělých variant takto nazývaného pokrmu…