Dýňové rizoto s kuřecím masem

Jemnost a lahoda, dle chuti přiostřena. Není snad potřeba více slov na italské rizoto s použitím dýně.

Tento recept mě absolutně nadchl. Hanka zápolila s darovanou obrovskou dýní Hokkaido a já jí do toho volám: „Chci tam také nějaké maso“. A večer ochutnávám toto famózní jídlo. Nu, myslím, že i každý Ital by byl z tohoto receptu za použití dýně z české zahrady unesen.

Náš recept na „Dýňové rizoto s kuřecím masem” je typickou ukázkou italské přípravy rizota. To znamená jednoduše, rychle a bez kombinací příliš mnoha surovin a ingrediencí. V tom tkví krása italského rizota. A tu oceňuji i já, i když jsem zastáncem spíše jiného druhu rizota (na rozdíl od Hanky, pro kterou je italské rizoto to pravé). Z toho vyplývá pouze jediné. Ochutnat, vyzkoušet a předem neodsuzovat pokrmy které jsme neokusily, protože názory se mohou různit v každé rodině. To platí u rizot obzvlášť, kterých známe celou řadu podle použitých surovin i způsobu přípravy. Protože italské rizoto (i když hodně proslavené) je pouze jedna z mnoha skvělých variant takto nazývaného pokrmu…

Suroviny:

(4 porce)

  • Rýže kulatozrnná (s vysokým obsahem škrobu) 300g
  • Hokkaidó dýně cca 1kg
  • Vykostěná kuřecí stehna 500g
  • Cibule 1 větší
  • Máslo 70g
  • Víno bílé suché 250 ml
  • Vývar (kuřecí nebo zeleninový) 1,5
  •  Sýr Parmazán
    (nebo Grana Padano) 100g
  • Sůl
  • Čerstvě mletý (černý nebo barevný) pepř
  • Mleté chilli papričky

Postup:

Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno.
Opláchnutou dýni rozčtvrtíme, zbavíme jadřince a nakrájíme na kousky cca 3 cm (Hokkaidó nemusíme loupat).
Kuřecí maso nakrájíme na větší kostičky a dochutíme pouze několika špetkami soli (ostatní chutě si maso vezme z rizota).
Vývar zahřejeme téměř k bodu varu.

V hrnci nebo kastrolu rozehřejeme máslo, na kterém necháme zpěnit cibulku (pouze krátce na polovičním stupni sporáku, cca 5 minut). Přidáme na pár minut zarestovat kousky kuřecího masa a přihodíme nakrájenou dýni. Dále pozvolna restujeme dalších cca 10 minut.
Přisypeme rýži, kterou okamžitě zalijeme vínem. Společně restujeme za stálého míchání cca 2-3 minuty, aby se víno vstřebalo. Nyní postupně (po naběračkách) přidáváme horký vývar tak, aby byla rýže stále mírně ponořená. Mícháme, necháme vývar vyvařit, znovu zaléváme vývarem a neustále mícháme (od přípravy italského rizota se neodchází). Tento proces opakujeme do změknutí rýže (al dente) a krémové konzistence.

Ke konci tepelného procesu rizoto dochucujeme solí, pepřem a mletými chilli papričkami. V samotném závěru vmícháme nastrouhaný sýr parmazán.
Rizoto odstavíme z plotny, je připraveno k podávání.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané