Dýni (zbavenou jadřince) nakrájíme na kostičky (pokud jsme použili Hokkaidó nemusíme ji loupat, slupka se sama rozpustí) a hodíme na pekáček, zakápneme olejem a vložíme do předehřáté trouby na 200 °C zhruba na 10 minut. Asi 2 minuty před koncem rozpékání dýni trochu posypeme třtinovým cukrem, tak by lehce zkaramelizoval. Vyndáme z trouby.
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobnější kostičky.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme nadrobno.
Očištěnou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
Na suché pánvi opražíme dýňová semínka k podávání.
Ve větším hrnci rozpustíme po dně máslo a zpěníme na něm cibulku dosklovata. Ke konci restování cibulky přidáme česnek nasekaný nadrobno, který necháme pouze krátce rozvonět (aby nezhořkl). Vhodíme dýni a asi 5 minut opékáme. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, zaprášíme kari kořením a ještě špetkou cukru. Osmahneme a zalijme vývarem. Přivedeme varu a vaříme asi 15 – 20 minut, až zelenina změkne. Vmícháme mléko nebo smetanu (dle libosti, se smetanou bude hutnější), osolíme, opepříme, podle chtěné pikantnosti dochutíme mletými chilli papričkami a necháme přejít varem.
Stáhneme z plotny a rozmixujeme ponorným mixérem.
Doladíme chuť a podáváme.
Polévku servírujeme posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky, jemně nasekanou chilli papričkou a zakápnutou dýňovým olejem a pomerančovou šťávou. Přímo na talíři můžeme ještě přizdobit smetanou (my jsme na doplnění přidali i máslové krutonky z bílého pečiva, ale nemusejí nutně být)