Dýňová krémová polévka s chilli

Na přípravu polévky z dýně existuje celá řada receptů. U této zeleniny se nabízí spíše varianta krému. Víme-li, jak správně na to, docílíme luxusního pokrmu. Výsledná barva bývá ovlivněna druhem a zralostí použité dýně.

Častým nešvarem dýňových polévek bývá nechtěná chuť připomínající svíčkovou omáčku. Naopak, menší či větší pikantnost k této krémové polévce velmi skvěle ladí.
O tom, jak uvařit výbornou, pikantní „dýňovku“ se s námi podělila spoluautorka této kuchařky Hanka. A že ji opravdu umí, to mohu jenom potvrdit.

Suroviny:

(cca 4-5 porcí)

  • Dužina z dýně (Hokkaidó nejlépe),
    bez semínek 400 g
  • Máslo 2 lžíce
  • Cibule větší 1ks
  • Česnek 1 stroužek
  • Mrkev menší 1 ks
  • Kari koření 1 vrchovatá lžička
  • Třtinový cukr
  • Zeleninový vývar 400 ml
  • Smetana nebo mléko, 100 ml
  • Sůl
  • Pepř čerstvě mletý (černý nebo barevný)
  • Mleté chilli papričky
  • Opražená dýňová semínka
    1 menší hrst
  • Čerstvá chilli paprička 1ks
  • Pomerančová šťáva na zakápnutí
    cca 1 lžíce na porci
  • Olej na zakápnutí, nejlépe dýňový
    případně olivový cca 1 lžíce na porci
    + na opečení dýně

Postup:

Dýni (zbavenou jadřince) nakrájíme na kostičky (pokud jsme použili Hokkaidó nemusíme ji loupat, slupka se sama rozpustí) a hodíme na pekáček, zakápneme olejem a vložíme do předehřáté trouby na 200 °C zhruba na 10 minut. Asi 2 minuty před koncem rozpékání dýni trochu posypeme třtinovým cukrem, tak by lehce zkaramelizoval. Vyndáme z trouby.
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobnější kostičky.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme nadrobno.
Očištěnou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
Na suché pánvi opražíme dýňová semínka k podávání.

Ve větším hrnci rozpustíme po dně máslo a zpěníme na něm cibulku dosklovata. Ke konci restování cibulky přidáme česnek nasekaný nadrobno, který necháme pouze krátce rozvonět (aby nezhořkl). Vhodíme dýni a asi 5 minut opékáme. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, zaprášíme kari kořením a ještě špetkou cukru. Osmahneme a zalijme vývarem. Přivedeme varu a vaříme asi 15 – 20 minut, až zelenina změkne. Vmícháme mléko nebo smetanu (dle libosti, se smetanou bude hutnější), osolíme, opepříme, podle chtěné pikantnosti dochutíme mletými chilli papričkami a necháme přejít varem.
Stáhneme z plotny a rozmixujeme ponorným mixérem.
Doladíme chuť a podáváme.

Polévku servírujeme posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky, jemně nasekanou chilli papričkou a zakápnutou dýňovým olejem a pomerančovou šťávou. Přímo na talíři můžeme ještě přizdobit smetanou (my jsme na doplnění přidali i máslové krutonky z bílého pečiva, ale nemusejí nutně být)

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané